Росен Желязков към протестиращите автобусни превозвачи: Предлагаме промените в закона за превозите идната сряда

0
34
Снимка: архив

Има теми, които не могат да бъдат решени веднага, отбеляза министърът

Промените в Закона за автомобилните превози ще бъдат предложени на следващото заседание на Министерския съвет в сряда. Това обеща транспортният министър Росен Желязков в контекста на заканите на автобусните превозвачи за протести.

Министърът изтъкна, че той има много добър диалог с превозвачите, работят заедно, а на протеста им гледа като на „камбана, която бие, но в негово лице има чуваемост“.

„Онзи ден имах среща с автобусните превозвачи. Отдавна имаме с тях добър диалог, работим по всички техни справедливи искания – оптимизиране на законодателството, разписанията, републиканската транспортна схема. Ангажиментът, който поехме в Закона за автомобилните превози, и то по начин, в който се гарантира устойчивост на политиките, които сме заложили, заедно с професионалистите в този бранш, ще бъдат предложени на следващото заседание на Министерски съвет в сряда и ще влязат в парламента още през тази година. Ще се удовлетворят едни от основните искания на превозвачите – правна и нормативна регулация и рамка на политиката за сектора“, посочи той. „Нямам усещането, че седим от двете страни на масата, седим от една страна“, посочи той.

Министърът обаче поясни, че имало и теми, които не могат да бъдат решени веднага и да им се постави срок. За пример той даде въпросът за единен орган за контрол на пътя и новата републиканска пътна схема. „Има реалистични и нереалистничи срокове. До 13 януари няма как законът да бъде приет. Но той ще бъде приет и това е гарантирано“, заключи Росен Желязков.