Росен Желязков: Самолетните полети са намалели със 70-75% от началото на кризата

0
9
министър
Росен Желязков

Сериозен спад има и в пътуването с влак, много вагони се движат празни

Самолетните полети от и до България са намалели със 70-75% от началото на кризата, предизвикана от разпространението на коронавируса. Това обяви транспортният министър Росен Желязков пред Би Ти Ви.

Желязков добави, че Българските държавни железници (БДЖ) са в готовност за предстоящите празници. Според него хората ще послушат началника на националния щаб за борба с вируса Венцислав Мутафчийски, който през уикенда призова Великден и Цветница да не се възприемат като празници.

„Железниците са основният начин за придвижване на част от населението и затова е важно да работят. Великден ще има в душата на всеки човек. С наличния състав БДЖ ще осигури възможността да се пътува и да се спазва физическата дистанция. Вагоните се дезинфекцират ежедневно“, каза още той.

Желязков отчете и сериозен спад в пътуването с влак. От началото на кризата са продадени 4 пъти по-малко карти. Много вагони се движат празни, а в някои купета пътува само по един човек. Транспортният министър допълни, че има специално обособени вагони, в които пътуват прибралите се от чужбина българи.