Румен Христов: Конституцията има нужда от реформиране, в нея има капани

0
22
Румен Христов

Лидерът на СДС припомни, че 44 народни представители не са подписали действащата конституция през 1990 г.

„Конституцията има нужда от реформиране, в нея има капани. Свикването на Велико народно събрание/ВНС/ е много стара идея на Съюза на демократичните сили“, посочи пред БНТ председателят на СДС Румен Христов. Той изтъкна, че в основния ни закон са заложени и противоречията между „Дондуков“ 1 и „Дондуков“ 2, начина на избиране на президента и т.н.

„СДС предлага двукамарен парламент. Президентът трябва да бъде избиран с 2/3 от двете камари на Народно събрание, а не директно. Изборът на президента е най-мажоритарният в страната, но по конституция президентът няма правомощия“, изтъкна Румен Христов. Той подчерта, че е неправилно да се създава усещането, че президентът би могъл да има правомощия, равнозначни на тези на премиера.

Председателят на СДС припомни, че 44 народни представители не са подписали действащата Конституция през 1990 г., но това не е било достатъчно тя да бъде бламирана.

„Ние бяхме вкарани тогава в капана на ВНС и избор на конституция. Защо бяхме вкарани в този капан? Защото нямахме опита и нямахме мнозинството. Конституцията беше наложена от БКП, беше много компромисна“, обясни политикът. По думите му по-голямата част от направените компромиси са помогнали на столетницата да запази властовите си ресурси и да трансформират политическата власт в икономическа.

В тази връзка Румен Христов припомни гладната стачка на 39 депутати от СДС през 1991 г. Той потвърди, че други сто и няколко сини депутати са подписали основния закон, но впоследствие многократно от СДС са изразявали мнението си, че конституцията е несъвършена.

„Освен това тя изигра своята роля“, посочи Христов.