Руски шпиони използвали Алпите като база за операции в Европа, включително у нас

0
40
Путин оглежда новата сграда на ГРУ през 2006 г.

Те са били сътрудници на елитно поделение на ГРУ, което се е занимавало с поръчкови убийства и саботажи

Руски шпиони са използвали френските Алпи като база за провеждане на операции в цяла Европа. Те са били сътрудници на елитно поделение на ГРУ, което се е занимавало с поръчкови убийства, саботажи и управление на така наречените „мъртви пощенски кутии“, които се използват от тайни агенти и подчинените им за размяна на информация, пише френският в. „Le Monde“.

Някои от шпионите са работили и в България.

По данни на изданието става въпрос за група от 15 души, за един от които има данни, че е замесен в покушението срещу бившия агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през май 2018 г. Западните спецслужби са попаднали по следите на шпионската група в процеса на разследването на опита за убийство на Скрипал. Между 2014 г. и 2018 г. тези руски агенти нееднократно са пребивавали в малки градчета в югоизточната част на Франция, сред които Шамони и Евиан.

В публикацията на „Le Monde“ се казва, че шпионите са работили в България, Молдова, Черна гора и други страни, но не във Франция. Западните спецслужби не са успели да конфискуват оръжие или други предмети, принадлежащи на групата.

Вчера германското правителство експулсира от страната двама руски дипломати, замесени в поръчково убийство на бивш чеченски полеви командир в Берлин през август тази година. Германското външно министерство заяви, че до екстрадицията се е стигнало заради нежеланието на Москва да сътрудничи при разследването на това престъпление.