Сачева укори Радев: Не може да започнеш консултации със съмнителни политически субекти

0
66
Деница Сачева Снимка: архив

Нито една дата не ни притеснява. На която и да се явим, ще сме първа политическа сила, каза министърката. Под 20% от служителите в социалните домове искат да се ваксинират

„Президентът започна консултации с особен вид партии, включително с такива, които са в процес на заличаване. Не може да започнеш консултации със съмнителни политически субекти“, каза пред БТВ социалният министър Деница Сачева по повод консултациите на Радев за изборите. Тя даде пример с ПП „Възраждане“, за която прокуратурата иска от съда заличаване.

Сачева укори президента за това, че рано, без сериозен анализ, е казал, че вотът ще бъде на 28 март. Това, което прави президентът, е един опит да се промени датата, защото досто бързо я каза“, коментира тя.

„Политиката е сериозна работа и в този смисъл трябва да се подхожда внимателно към изборния процес“, добави министърката, но увери, че ГЕРБ са готови да участват в консултациите на държавния глава.

„Нито една дата не ни притеснява. На която и да се явим, ще сме първа политическа сила“, каза Сачева. А за предстоящите избори ГЕРБ ще разчита и на сътрудничеството си със СДС, стана ясно от думите й. Двете партии имат споразумение.

Нисък е процентът на работещите в социалните домове, които са готови да се ваксинират срещу COVID-19, призна Сачева. Тя потвърди, че желаещите да се ваксинират са под 20%. Надява се обаче, че този процент ще нарасне, докато дойде моментът за втория етап от ваксинацията, които ще се случи в социалните домове и за пенсионерите.

„Трябва да подобрим информационната кампания. Това е динамичен процес“, посочи Сачева.

Социалният министър говори и за противоепидемичните мерки. „Преди 31 януари няма да има необходимост да се разпускат мерките. Това, че имаме 2-3 дни с добри показатели, не трябва да ни радва. Трябва да довършим пълния цикъл на мерките. Труден е балансът между икономическите и социалните мерки. Ние сме се фокусирали върху това мерките, които сме предприели, да достигнат максимално до хората“, коментира тя.

Сачева посочи, че 40 000 са кандидатствали по мерките за затворени бизнеси. Ще има ускоряване на плащанията, увери тя.

Сачева отхвърли обвиненията на БСП, че в Бюрото по труда нарочно разубеждавали хората да не се регистрират като безработни. Тя каза, че разговорите на трудовите посредници целят да разберат и да насочат безработния към работа. Целта е именно хората да намерят бързо нова работа, а не да стоят на помощи, обясни министърът.

Сачева отбеляза, че 50 лв. за пенсионерите могат да се дават още няколко месеца. Тя подчерта, че мярката 60/40, която за някои бизнеси е 80/20, е най-мащабната помощ.