Сачева: 75% от осигурителния доход ще бъде платен за периода на новите мерки

0
25
Деница Сачева Снимка: МС

Продължават да действат програмите „Запази ме” и „Родители в заетост”, уточни министърката

75 % от осигурителния доход ще бъде платен за периода на новите мерки. Хората в неплатен отпуск в следващите 10 дни ще са със запазени осигуровки, съобщи в Добрич социалният министър Деница Сачева. Хората, които ще излязат в неплатен отпуск за следващите 10 дни, ще бъдат със запазени осигурителни права, защото с промяна в закона до 90 дни неплатен отпуск поради заповед на държавен орган вече се считат за осигурителен стаж и тези хора няма да имат проблем при пенсиониране в последствие.

Що се отнася до програмата „Родители в заетост” тя също продължава своето действие и който желае може да се възползва от нея в Агенцията по заетостта, каза Сачева.

По тази мярка в Бюрата по труда могат да бъдат наети безработни роднини или хора, които имат съответните качества и са избрани от родителите за детегледачи. Те ще получат една минимална заплата заедно с осигуровките към нея.

Продължава се и действието на мерките 60/40 и 80/20, които могат да бъдат използвани от работодателите при частично затваряне, какъвто е случаят с хотелите. Програмата „Запази ме”, която до този момент действаше за затворените бизнеси, ще продължава.

„Изчаквам заповедта на здравния министър и след това веднага ще издам заповед, в която ще бъдат включени всички икономически дейности, които са затворени“, добави още Сачева