„Сова Харис“: ГЕРБ ще бие убедително в Плевен, кандидатът на партията Мирослав Петров води на Спартански с 18%

0
270
Мирослав Петров

Причина за преднината на Петров от ГЕРБ е доверието, което той получи от всички парламентарно представени партии в общината, сочат от агенцията

Този път в Плевен няма да има инфарктна развръзка на балотажа. Това сочат данните на агенция „Сова Харис“ по поръчка на Института за модерна политика. Социологическото проучване е проведено сред 350 пълнолетни граждани на Община Плевен, между 29-и и 31 октомври по метода на личното интервю и е представително за общината. Данните сочат, че за Мирослав Петров от ГЕРБ ще гласуват 59% от плевенчани. Досегашният кмет Георг Спартански е подкрепен от 41% от твърдо заявилите, че ще упражнят правото си на глас на втория тур за кмет на Плевен в неделя.

Причина за преднината на Петров от ГЕРБ е доверието, което той получи от всички парламентарно представени партии в общината. На практика политическата подкрепа към него е с многократно по-солидна електорална тежест, в сравнение със застаналите зад Спартански – ДСБ и Румен Петков (меко казано странна коалиция, будеща съмнение в плевенчани).

Безпрецедентната подкрепа на водещите политически субекти в националната политика се дължи на конкретните ангажименти, които Мирослав Петров пое пред плевенчани в силната си лична кампания. Според наблюдатели концепцията на Мирослав Петров е далеч по-съдържателна от програмата на Спартански, който в многобройните си медийни участия и телевизионни дебати се задоволи да посочи като единствен резултат от управлението си ремонтирания градски площад.

Предложенията и идеите за  управление на Петров от ГЕРБ са приети добре от плевенчани, доказателство за което е и фактът, че на първия тур той събра 10 процента повече от листата на ГЕРБ. Очевидно в Плевен има тренд за подкрепа от електорална периферия към Петров, извън ГЕРБ, процес, който се очаква да се засили непосредствено преди балотажа.