Сотир Цацаров е новият председател на комисия „Антикорупция“

0
38
цацаров
Сотир Цацаров

За него гласуваха 165 депутати

Парламентът избра настоящия главен прокурор Сотир Цацаров за председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). Той получи подкрепата на 165 народни представите, 30 бяха „против“, а трима се въздържаха.

Предложението Цацаров да заеме поста дойде от управляващите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, а след като депутатите от ресорната комисия се запознаха с концепцията му за управление на антикорупционния орган, мнозинството го одобри и в пленарна зала.

Опонентът му в процедурата по избор бе кандидатът на „Воля“ Симеон Найденов, който не успя да получи необходимата подкрепа от депутатите.

Председателското място в КПКОНПИ остана вакантно, след като Пламен Георгиев подаде оставка през юли, причина за която стана скандалът около пристройката на терасата му. Парламентът я одобри, а до този момент функциите му се изпълняваха от неговия заместник Антон Славчев.

За да встъпи в новата си длъжност обаче, Цацаров трябва да депозира оставка като главен прокурор пред Висшия съдебен съвет, кадровиците на съдебната система да я одобрят, а президентът да го освободи с указ. Мястото му на обвинител номер едно ще заеме настоящият му заместник Иван Гешев.

„Процедурата е такава. От моя страна ще бъде подадена оставка, тя ще бъде депозирана във ВСС още днес след обяд. Веднага след като я депозирам, на следващия ден има заседание на ВСС. Днес всъщност следобед би следвало да председателствам за последен път прокурорската колегия. Решението на ВСС има качество на предложение до президента. Оттук насетне на ход е държавният глава със своя указ“, обясни Цацаров.