Социалното министерство издирва 170 хил. младежи, които нe работят и не учат

0
243
Деница Сачева Снимка: Канал 3

Те са сериозен резерв на пазара на труда и министерството прави всичко възможно да ги активира, каза Деница Сачева

Социалното министерство вече издирва младежите, които нито работят, нито учат, каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на семинар за журналисти в Банкя. По думите на Сачева тази група младежи са сериозен резерв на пазара на труда и министерството прави всичко възможно да ги активира.

По данни на НСИ младежите между 15 и 29 години, които нито учат, нито работят от 156 хиляди преди три години, сега са около 170 хиляди, каза Сачева.

В момента институциите работят съвместно за бъдещето на тези младежи. Събират се данни от ГРАО, НСИ, от регистъра на МОН за учениците, както и регистрите за студенти. Събират се данни и от НАП, така че да се засекат кои са тези 170 хиляди между 15 и 29 години. Идеята е да се разбере повечето младежи от какъв пол са, с какво образование са, да се види дали някои не са заети в сивата икономика.

Министерството обмисля да направи програма за валидиране на съществуващите умения на младежите, да им се издава сертификат за умения, които да ползват за намиране на работа. Най-много младежи, които нито учат, нито работят има в областите Монтана, Видин, Враца, Кърджали, Плевен, Габрово, Кюстендил и Варна.

Агенцията по заетостта вече е предложила различни мерки за почти 7800 души от тях. Предлагат се работа и различни обучения.

Установено е, че част от младежите са отпаднали от образователната система по различни причини. Голяма част от тях се налага да работят и да издържат семействата си, налага се да гледат свои братя и сестри, близки. Има заети в селското стопанство, в строителството без трудово-правни отношения.