Събарят дигата в Созопол и глобяват 6900 лв. концесионера на плажа

0
28
дюни
Николина Ангелкова

Проверката ще установи дали той изпълнява договорните си задължения

Концесионерът на плажа в Созопол е нарушил уведомлението за изграждане на пясъчна дига и предстои да бъде глобен, а дигата да бъде съборена, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова.

„Това, което установиха експертите, е, че категорично има разминаване в уведомлението на концесионера, което сме получили на 28 октомври. След проверката е установено, че има загребване на пясък. Това, което ще разпоредя, е да бъде съборена дигата, за да се възстанови брега на морето, тъй като е вземан пясък от заливаемата площа, и ще наложим неустойка от 6900 лв.“, каза министър Ангелкова.

Басейнова дирекция – Варна, от своя страна разпореди на концесионера незабавно да преустанови изземването на пясък от Черно море. От Басейнова дирекция съобщават, че действията му са в несъответствие с писмото от фирмата концесионер за натрупване на пясък по брега и че са поканили концесионера на среща за изясняване на обстоятелствата по случая.

Жителите на древния град твърдят, че на този плаж никога не са правени подобни пясъчни диги. Според тях изгребването на огромното количество пясък от дъното на залива ще предизвика екологични проблеми и ще увреди плажа. Хората казват, че ще протестират, докато дигата не бъде премахната.