Съдът пусна под домашен арест банкерката, откраднала над 1 млн. лв. за виртуалния си любовник

0
112
Невена Йорданова

Тя заяви през сълзи, че е признала вината си и съдейства на разследването

Окръжният съд във Варна пусна под домашен арест банковата служителка Невена Йорданова, източила над 1 млн. лева от сметки на вложители, съобщи „Фокус“. Тя пращала парите на мъж, с когото поддържала връзка в интернет и никога не е виждала на живо.

В мотивите си съдът посочи, че въпреки изтеклия 3-месечен срок от ареста й разследването по делото е хаотично, а в приложените папки има твърде малко материали, съотносими към предявените доказателства.
В съдебната зала беше заявено също, че е актуален въпросът дали би било възможно обвиняемата да присвоява средства в такъв дълъг период, ако съответните многобройни служители в отдела за банкова сигурност във финансовата институция, са си изпълнявали задълженията.

В отговор на опасенията на прокуратурата, че Невена може да е заделила част от откраднатите суми в сметка и ако бъде пусната извън ареста, ще може да се възползва от тях, съдът посочи, че още при образуваното досъдебно производство, жената е подписала запис на заповед за 1.5 млн. лева. Освен това беше заявено, че явно тя няма настройка към извършване на престъпления и не може да се укрие или да извърши друго деяние.

Самата Невена Йорданова каза през сълзи от съдебната банка, че признава вината си и е съдействала напълно при разкриването на престъплението, поради което иска по-лека мярка за неотклонение.

В залата представителят на държавното обвинение настоя няколкократно, че обвиняемата е проявила сериозна изобретателност, присвоявайки суми от банкови сметки в продължение на дълъг период от време. Според прокуратурата, в продължение на почти две години, Невена е осъществявала добре обмислени механизми и е проявявала целенасоченост в тази си дейност. В крайна сметка тя е успяла да отклони близо 1.39 млн. лева.

Според обвинението не е сигурно, че обвиняемата няма да извърши друго престъпление, след като така целенасочено е мамила системата и се е опитвала да свие до минимум опасността да бъде разкрита. Освен това от държавното обвинение посочват, че тя е съдействала на разследването, но си личи бягане от подробности. Друго подозрение на прокуратурата е, че Невена е отклонила някаква част от сумата към трета сметка. Също така, когато е била разкрита, тя се е обадила да съобщи на мъжа, заради когото твърди, че е теглила сумите.

След заседанието 38-годишната жена ще получи устройство за дистанционно наблюдение. Ако прокуратурата реши да обжалва решението на съда, следващото заседание на въззивната инстанция ще се проведе на 25 февруари от 10 часа в Съдебната палата в града.