Съдят за шпионаж русофила Николай Малинов

0
147
Николай Малинов

Днес той беше поканен да се запознае с прецизираното обвинение и материалите по делото

Председателят на Национално движение „Русофили“ Николай Малинов ще бъде съден за шпионаж. Специализираната прокуратура покани днес Малинов и адвоката му Димитър Вълчев да се запознаят с прецизираното обвинение, съобщи bTV.

Според защитата 4 дена са малко, за да се запознае Малинов с 50 тома дело.

Миналата година стана ясно, че повдигнатото обвинение е за това, че Малинов се е поставил в услуга на чужди организации, за да им служи като шпионин.

В хода на разследване е установена схема за изпиране на пари. Прокуратурата възложи на ДАНС проверки и по линията на трансфер на финансови средства от лица, ръководители на чужди организации, които имат интереси в политическия живот на страната. Финансирани са мероприятия, които пряко засягат националната сигурност и касаят външната политика, обясни преди година Сотир Цацаров.

Чуждите организации, на които той е бил в услуга, са в Руската федерация, сред тях е Руски институт за стратегически изследвания на Леонид Решетников и „Двуглав орел“. На пенсионираният руски генерал Леонид Решетников е наложена забрана да влиза в България в срок от 10 години. Забраната е наложена от ДАНС.