Тестват 1000 пловдивчани за коронавирус на случаен принцип

0
16
Д-р Ангел Кунчев Снимка: 24 часа

Изследването ще се проведе за месец

До 15 юни трябва да приключи представителното проучване за COVID-19 в Пловдив, което ще се проведе по метода ELISA. Това стана ясно на пресконференция в областната управа на работната група, която организира проучването.

Тя е сформирана със заповед на здравния министър, а в срещата участва и главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, председател на работната група, съобщи БТА.

Проучването ще започне следващата седмица, когато немска фирма ще достави в Пловдив първите количества тестове. Ще бъдат тествани 1000 пълнолетни пловдивчани, подбрани на случаен принцип от специален софтуер. Идеята е да бъдат обхванати равномерно и шестте района на града, като участието е на доброволен принцип.

Кръвните проби ще се взимат в ДКЦ към УМБАЛ „Св. Георги“ и само в кв. „Столипиново“ пробите ще се вземат на място от мобилен екип на РЗИ. Участниците в проучването ще бъдат информирани с писма, а там, където е необходимо, ще бъдат посетени и в домовете си. По думите на д-р Ангел Кунчев това са над 500 адреса, затова ще се включат и доброволци – студенти по медицина.

Хора, които дадат положителни резултати за вируса, ще имат възможност за PCR изследване, посочи главният здравен инспектор. Всеки участник ще получи резултата от своето тестване, съобщи областният управител Дани Каназирева.