Третият записан с Божков е адвокат Захари Томов

0
357
Васил Божков Снимка: БНТ

Иска 30 хил. долара от хазартния бос за престоя на свидетели в Ню Йорк

Третият мъж, чиито записи на телефонни разговори с дубайския беглец Васил Божков разпространи прокуратурата, е адвокат Захари Томов. Другите двама са журналистът Огнян Стефанов и депутатът от БСП Александър Паунов, съобщава Lupa.bg. Това е мъжът, който неделикатно моли обвиняемия хазартен бос директно да му налее около 30 хиляди, за да може да осигури престоя на свои свидетели край Ню Йорк през септември или октомври тази година.

Оказва се, че става въпрос за юриста, който води гражданското дело по т.нар. американски закон RICO (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act) от миналата година, което все още не е разрешено от Окръжния съд на щата Ню Йорк, район Южен. То влезе в съдебна фаза в началото на тази година, но до момента няма развитие заради изключително затруднената работа на щатските магистрати заради епидемията от COVID-19, засегнала и редица мъже в тоги.

След дълга процедура по искане на ищците делото да бъде допуснато, се стигна до начало на процеса през февруари, а финалът му се очаква в края на годината.

Какъв е спорът и къде е играта на Божков по него?

Жалбата е заведена за нанесена вреда на американска компания, която участва в създаването на курортен комплекс „Силвър Бийч“, зад който стоят редица фирми, кредитирани от фалиралата през 2014 г. Корпоративна търговска банка на Цветан Василев. Пред американските магистрати Захари Томов участва като ищец по силата на позицията си на особен представител на Синдика в Съда по несъстоятелност на САЩ, заедно с „Асет Мениджмънт“, фирма „Рудерсдал“ ЕООД и „Ол Сийз Пропърти 2“. Искът е насочен срещу Филип Робърт Харис, фирмите Еър Лоджистикс Лимитид, Грант Кепитъл Инвестмънтс, срещу Антъни Денис Хариът, Първа инвестиционна банка, както и лично срещу Цеко Минев, Ивайло Мутафчиев, Чавдар Ангелов, Ол Сийз Мениджмънт, Блу Файнанс Лимитед, Делян Пеевски, „НСН ИНВЕСТМЪНТ” ЕООД, „Булгартабак Холдинг“, АД, БНБ, както и квесторите на БНБ Станислав Лютов, Елена Костадинчева, фалиралата „Табак Маркет“ АД, Сиболе Сървисиз Инкорпорейтед, Астерия БГ, Вили Вист ЕАД, „ПРОМИШЛЕНО СТРОИТЕЛСТВО ХОЛДИНГ“ ЕАД, Дъ БАНК ЪВ НЮ ЙОРК МЕЛЪН КОРПОРЕЙШЪН, ИЙТЪН ВАНС СТРАКЧЪРД ИМЪРДЖИНГ МАРКЕТС ЕКУИТИ ФАНД ЛЛС и, разбира се ВЪНШНОТЪРГОВСКА БАНКА НА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ – т.нар. ВТБ Банк.

Исканото обезщетение е за най-малко 200 000 000 долара без лихвите. Историята на казуса датира от 2008 година, когато КТБ отпуска на дружеството “Проджект Къмпани Дивелопмънт” АД 10 млн. евро банков кредит, обезпечен с ипотека върху 299 дка поземлен имот, представляващ “дървопроизводителна гора” в околностите на Балчик, собственост на “Ол Сийз Пропърти 2” ООД. Срокът за погасяване на кредита е само 5 месеца, но той многократно е удължаван с анекси.

В началото на май 2011 година създаденото за реализация на „Силвър бийч“ дружество „Еър Пропърти Дивелопмънт“ е обявено в несъстоятелност, а дългът на „Проджект Къмпани Дивелопмънт“ към КТБ вече възлиза на около 6 милиона евро. В края на юни същата година дългът е цедиран на „Финанс инженеринг“, управлявана от Генади Табаков, бивш директор в ЦКБ, а през 2012 година дългът е прехвърлен на „Сийк Фаундейшън“ ЛЛС, регистрирано в щата Мисури, САЩ, чийто пълномощник е адвокат Захари Томов – един от четиримата ищци по сегашното дело в САЩ. Версията на ищците е, че всъщност има нанесена щета от 65 млн. долара на американска компания – регистрираната в Тексас „Еър Лоджистик Лимитид“, която се явява компания-майка на „Еър Пропърти Дивелопмънт“. „Еър Лоджистик Лимитид“ фалира и съответно не може да плати дълговете си към ищците, а според исковата молба това е станало заради „престъпен сговор“ с участието на БНБ и VTB.

Нарочно били източени отпуснати банкови заеми за реализацията на „Силвър Бийч“, с които са купени мексикански облигации, вместо да се развива проектът и така е имало „източване на пари“. В крайна сметка се налага продажба на земята, където е планирано да бъде направен курортният комплекс – за 65 млн. долара, а те са отишли в сметки на КТБ, гласи исковата молба и затова, както изрично Томов многократно обяснява по българските кабеларки, казусът трябва да се изясни от съда по закона RICO.
Антикорупционната правна норма в САЩ преследва лица и организации, използващи средства, придобити чрез рекет и корупционни действия. По този закон може да бъде наложена присъда от 20 години затвор, като всъщност възможността за граждански иск също е разписана подробно – ищецът следва да докаже наличието на организирана престъпна група (ОПГ) за рекет, като има специални изисквания в самия нормативен акт какви са признаците на ОПГ.

И въпреки че нюйоркският съд дълго отказваше да допусне делото в зала, защото мъглата около ищците бе гъста, до момента от страната на България са изразходени десетки хиляди долари за адвокатски хонорари и съдебни разходи. Според нашите източници Томов е прибягнал до Божков за подаяния, защото е увиснал без пари от основния си спонсор Цветан Василев. Говори се, че свидетелите, за които споменава в разкритите от прокуратурата днес срс-та с олигарха в Дубай, са бивши подчинени на беглеца в Белград, които той смятал да закара в Ню Йорк есента, за да се опита да спечели делото.

Ето разговора:

На 09 юли 2020 г. обвиняемият Васил Божков провежда разговор с лице,
което за момента е с неустановена самоличност:

Мъж: Мога ли да Ви я изпратя и ако е, може, да ми кажете къде да изпратя
няк’ъв, На, на когото и да е, няк’ъв имейл. На Ваш адвокат ли, без
значение. За мен няма ник’во значение.
Божков: Ми, на моя имейл, на моя имейл пратете… (не се разбира).
Мъж: Ми, тря’а да ми го пратите на есемес, аз ша подготвя на.
Божков: Ей сега ша го. Тук, тука ше го пратя, на „Сигнал“-а,
Мъж: Да. Окей.
Божков: сега ша го напиша.
Мъж: Втория ми въпрос е,
Божков: Окей.
Мъж: Пак, пак директно Ви питам, то е много директен въпрос, аз така съм
устроен като човек. Тринайсет свидетели тря’а да, да водя, сигурно
септември или октомври във, ъ-ъ, кажете го, във Ню Йорк. Чакам съдията
да ми даде дата.

Божков: Да.
Мъж: Не съм сигурен, защото
Божков: Мхм.
Мъж: Според всички мои справки, аз ше им наема там във, ъ-ъ, има едно
малко градче на една моя позната. Адвокатката, коят’ ми води делото, тя
има къща. Ше й наема къщата. Но-о, ъ, ше бъде със огромен разход. Питам
Ви директно, около трийсет хиляди долара, мога ли да разчитам на
подкрепа,
Божков: Кхъ…