Третият лъч на метрото тръгва на 26 август

0
119
Снимка: фейсбук

Очакванията са линията да бъде ползвана от над 110 хил. пътници дневно

На 26 август тръгва третият лъч на софийското метро, съобщи лично кметът Йорданка Фандъкова при посещение в столична детска градина.

Тя уточни, че в момента тече работата на приемателната комисия, а очакванията са, след като приключи нейната дейност, веднага да бъде пуснато движението по третия метродиаметър.

Първите 8 километра, които ще започнат да функционират, покриват спирките от „Красно село“ до бул. „Владимир Вазов“.

По тях ще се движат чисто нови автономни мотриси, марка Siemens, които тръгват от депо „Земляне“. Монтирани са и специални прегради за допълнителна безопасност на пътниците.

Очакванията са третата линия да бъде ползвана от над 110 хил. пътници дневно, а вредните емисии ще намалеят с 11 тона годишно. Предполага се, че трамвайните линии, които функционират в района, ще бъдат значително облекчени.

Надеждите на Фандъкова са трафикът по някои от най-натоварените кръстовища също да намалее. Междувременно тече и изграждането на предпазните стъклени стени и по пероните на останалите две метролинии.

Инженер Стоян Братоев, изпълнителен директор на столичен „Метрополитен“, уточнява, че машинистите по третата линия ще имат по-облекчени функции, но при нужда може да поемат ръчно управлението на мотрисата.