Трима обвиняеми за корупция след спецакцията в Басейнова дирекция в Пловдив

0
12
Сийка Милева

Или покривали нарушения при проверките, или „насочвали“ нарушителя към конкретна фирма, която да узакони нередовните документи

Трима души са с повдигнати обвинения след специализираната акция в Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ в Пловдив, съобщи прокурор Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

За участие в организирана престъпна група са задържани директорът Цветелина Кънева, главният юрисконсулт на държавното учреждение, както и общински съветник от община Марица, Пловдивско, съобщи DarikNews.

От държавното обвинение съобщиха, че разследването по случая е започнало през февруари тази година. От събраните данни става ясно, че групата е действала от пролетта на 2018 г. до настоящия момент. Членовете ѝ са измислили хитър начин за печелене на лични облаги чрез издаване на разрешителни по Закона за водите.

Дирекцията започнала масирани проверки на животновъди, които оглеждали патици, както и за незаконни сондажи. При констатирани нарушения групата „насочвала“ нарушителя към конкретна фирма, която да узакони нередовните документи. Цената за това обаче била в пъти по-голяма от тази, която другите фирми в района определяли. Обикновено цената за тази услуга е около 3 хил. лева, но препоръчаните фирми взимали по 8 хил. лева. Разликата в парите се разпределяла между тримата участници в групата.

Наред с това са установени и много други случаи, при които служители на дирекцията били връщани от проверка. Прокуратурата е установила и такива, при които на служители им било указвано да не вписват констатирани нарушения. От държавното обвинение поясниха, че кръгът на обвиняемите лица по случая може да бъде разширен.