Трима служители на ДАИ на съд за подкупи

0
41
Снимка: Дарик

Искали пари от транспортни фирми, за да не съставят актове

Пловдивската окръжна прокуратура внесе обвинителен акт в съда срещу тримата арестувани инспектори от Областен отдел „Автомобилна администрация“ в Пловдив, за получаване на подкуп чрез злоупотреба със служебното положение.

Магистратите предават на съд 40-годишния Станко Милушев, Паун Тенев, на 54 г. и 47-годишния Димитър Янакиев за това, че в периода от 1 юни 2017 г. до 24 юли 2019 г., в Асеновград и Пловдив в качеството си на длъжностни лица вземали подкупи, за да не съставят актове при извършени контролни проверки на три фирми, като деянието е извършено чрез изнудване посредством злоупотреба със служебното положение.

Обикновено инспекторите съобщавали на представителите на съответното дружество, че при проверката са констатирани множество и различни нарушения, като например – неспазване на дневни и седмични почивки от шофьорите, управление на водачи с изтекло или липсващо удостоверение за психична годност, невписани в лиценза на дружеството транспортни средства и др. Тримата многократно заявявали на представителите на съответната фирма, че за така изброените нарушения са предвидени драстични глоби от порядъка на няколко хиляди лева, като можело да се стигне и до временно спиране от движение на камиони или до отнемане на лиценза за извършване на дейност.

За да не съставят актове за всички установени нарушения, даяджиите искали подкупи в размер от 300 до 5000 лева. След това съставяли актове за дребни нарушения с глоби за около 50 лева.