Тройно се е увеличил за седмица броят на случаите с Covid-19 в Смолянска област

0
23
Снимка: Pixabay

150 човека са регистрирани общо като позитивни

Тройно се увеличи броят на позитивните случаи на COVID-19 в област Смолян за седмица, съобщи на брифинг д-р Мими Кубатева – директор на Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Смолян.

„Считаме, че големият брой на позитивните случаи е в резултат на пренебрегване на въведените противоепидемични мерки и струпването на много хора, особено на закрито място, неспазване на дистанция и неносене на марки. Всичко това е предпоставка, за да се увеличи броят на случаите. Основен фактор за ограничаване и ликвидиране на инфекцията е личната отговорност на всеки за предпазване на себе си и околните“, отбеляза д-р Кубатева и призова жителите на област Смолян да бъдат отговорни, за да може по-скоро да се върнат към нормалния начин на живот.

Тя отбеляза, че за изминалата седмица в област Смолян са регистрирани нови 104 положителни случая на COVID-19, като общият брой за областта е 150. „Извършено е епидемично проучване на 425 лица. Издадени са 386 предписания, като 95 са на лицата с положителни проби, а 335 на контактните им лица. Издадено е предписание с заповед за спиране на работата на цеха за 14 дни, считано от 8 юни. Издадени са предписания за противоепидемични мерки на две превозвачески фирми, свързани с цеха. Издадено е и предписание за засилени мерки и пълна дезинфекция на фирмата за производства на плетива, в която има седем положителни проби за коронавирус“, уточни д-р Кубатева.

Тя допълни, че са издадени предписания на 10 лечебни заведения за извънболнична помощ в общините Доспат, Борино и Девин за провеждане на задължителни мерки, за да не се струпват пациенти на едно място, да се ползват маски и дезинфектанти. „На общопрактикуващите лекари в община Доспат е издадено предписание и за прекратяване на задължителните консултации и имунизации. Няма нарушения при 18-те проверки за болнична помощ и 3 за извънболнична помощ за изпълнение на противоепидемичните мерки. Медицинските специалисти на РЗИ – Смолян проследяват 10 лица без общопрактикуващ лекар. Отговорено е на над 100 запитвания на телефона и са проверени 2 сигнала“, добави д-р Кубатева.

През изминалата седмица от област Смолян са изпратени общи 233 проби за ПСР, като 209 са от РЗИ , 22 от МБАЛ – Смолян и 2 от МБАЛ – Девин. Общият брой бързи тестове е 218, от които шест са положителни за наличие на антитела. В РЗИ – Смолян са извършени 172 бързи теста, от тях 96 са на домуващи в Петково, с което е приключило изследването на всички потребители и работещи в социалните домове в областта. „Резултатите са негативни и това е удовлетворяващо. Включени са и проби на хора работили в Пампорово през зимния сезона и изследването им продължава“, посочи директорът на РЗИ – Смолян.