Управляващите: БСП и ДПС пируват по време на чума. Водят байганьовска политика

0
237
Даниела Дариткова Снимка: Канал 3

Опозицията пак прецака кворума

След провала на днешното пленарно заседание заради липса на кворум управляващата коалиция остро осъди поведението на БСП и ДПС, които не се регистрират в пленарната зала.

Според председателката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова това поведение не е нормално и апелира всички отговорни свои колеги да бъдат солидарни и да дадат възможност парламентът да работи в интерес на гражданите, съобщи DarikNews.

„Днес Народното събрание не събра кворум. Имахме 119 регистрирани. Факт е, че кворумът е ангажимент на управляващото мнозинство. Тези трудни дни досега се справяхме успешно благодарение на отговорните народни представители в това Народно събрание. Справяхме сеq като пренебрегвахме и личните си проблеми, защото всички ние в такава сложна обстановка не сме защитени и сред нас има хора, които са засегнати от вируса. В днешния ден, когато лидерът на опозицията е в болница, ние разчитахме на повече отговорност и солидарност. Именно това означава политическо поведение с дългосрочна визия, а не само търсене на евтини дивиденти и не само търсене на някаква дребна политическа цел“, каза Дариткова.

Според Валери Симеонов пък това е „пир по време на чума“.

„Мисля, че днешният ден е ден на поврат, водораздел. Ден, в който повече не би трябвало да има никакви заблуди по отношение на това коя политическа сила носи отговорността за държавата по силата на избора на своите избиратели и коя не носи никаква отговорност, а съществува благодарение на ефектната, бих казал повърхностна, политика от времето на следосвобожденска България, байганьовската политика. ДПС и БСП днес показаха окончателния си вид на лицемерни политици“, критикува той.

„Има трима депутати от „Обединени патриоти“ с ковид, един е в тежко състояние, това се случва и с колегите от ГЕРБ и „Воля“. Сега ли трябва да се държат така? Така казват, че не ги интересува бюджетът, тежките проблеми на България. Те сега ликуват, тържествуват. Това се казва пир по време на чума. Днес ще прогледнат и слепите избиратели“, прогнозира Симеонов.

„Надяваме се днес да е последният случай, в който ДПС и БСП демонстрират безотговорност. В техните редици ходеха без маски, нашите болни колеги са функция на това“, посочи Искрен Веселинов.

От БСП пък настояха, че не разбират тона и обвиненията, които се хвърлят към тях, и бяха категорични, че няма да се регистрират. Според тях парламентът бил изчерпан.