Учениците се връщат в училищата в четвъртък

0
20
Красимир Вълчев Снимка: Канал 3

В отделни области грипната ваканция може да бъде удължена

„Грипната ваканция за всички училища най-вероятно няма да бъде удължена. В отделни области в зависимост от епидемичната ситуация обаче тя може да бъде удължена. В Пловдив са взели такова решение. Във Велико Търново още миналата седмица взеха това решение”. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев пред Нова тв. „Ден за ден се решава. Не е изключено ваканцията за София да се удължи до петък. Общата ваканция обаче отпада”, добави той.

Вълчев коментира и възможността пропуснатият материал да бъде наваксан с отмяна на пролетната ваканция. „Мислим върху всички варианти, но този вариант не е на дневен ред. Средно 10 са дните, в които децата са отсъствали. В системата има резерв в учебните програми за преструктурирани. Това ще е за сметка на упражненията, които се провеждат”, обясни министърът.

,,Учениците трябва да бъдат в дома си, а не да се събират на обществени места. Когато има болни ученици, най-добре е да останат първите дни вкъщи“, каза пред БТВ заместник-министърът на образованието Таня Михайлова.

,,Средният брой неучебни дни са между 6 и 16 за различните области. Системата може да ги поеме, материалът ще бъде преструктуриран, като важна е и ролята на учителя. В случай че грипната ваканция се удължи, то такива теми, които не са усвоени достатъчно, няма да бъдат включени в националното външното оценяване след 10-и, 4-ти и 7-и клас“, информира още заместник-министърът.

,,Следим ситуацията с коронавируса. Ще се вземе най-доброто решение за учениците, поддържаме и връзка с учителите. Отложени са олимпиади и състезания, които вероятно ще се проведат и на един по-късен етап. На този етап няма условия за удължаване на учебната година“, допълни  Таня Михайлова.