Ученичка пребива с юмруци и ритници момиче, защото харесало снимка на момче в инстаграм

0
37
Побоят е заснет на видео от момче, което наблюдавало саморазправата, без да се намеси.

Трябва да се наложат много сериозни санкции на тази агресия, казва Татяна Димитрова, началник на инспектората по образование в Ст. Загора

„За инцидента разбрахме от клипа, който ми показаха родителите на едното момиче. Оказва се, че младата дама е харесала снимка в инстаграм на момче. Това е поводът да се съберат и да се обяснят защо е станало това и са преминали към физическа саморазправа за кратко. Наоколо е имало техни съученици и ученици от друга гимназия. Успели са да ги разтърват с помощта на охраната. Минути след това са се прибрали в час. По-късно през междучасията са се разминавали спокойно по коридорите”, обясни пред NOVA Камен Ябълкаров, директорът на професионалната гимназия по ветеринарна медицина „И. Павлов” в Стара Загора.

Агресията се разигра край двора на учебното заведение в междучасие на 26 февруари. Участничките са две ученички, съответно от 9-ти и 10-ти клас. Побоят е прекратен от охраната на училището. Видеоклипът е заснет от друго дете.

Ябълкаров посочи, че днес ще се проведе среша с училищата комисия за противообществени прояви, на която ще присъстват ученичките, родителите им, класният ръководител, училищният психолог и други тродители.

„До този момент инциденти от такова естество не е имало. Това, което трябва да се случи, е екипът на училището да обръща сериозно внимание на такива неща, да работи с родителите и учениците. Училището трябва и да се отнася по-сериозно към сигнализирането и да реагира веднага. Случката е от четвъртък, а информацията стигна до нас в понеделник”, каза Татяна Димитрова, началник на инспектората по образование в Ст. Загора.

„До сега ученичката не е имала такива прояви, тя е по-темпераментна, но нищо не е предполагало, че може да се случи нещо такова”, посочва класната на момичето, което рита падналата си съученичка.

„С децата ще работи детска педагогическа стая. Агресията е много сериозна и не знам от какво е провокирана. Трябва да се работи и с ученика, който снима клипа, защото вместо да сигнализира за случката той я наблюдава и заснема”, заяви Димитрова.

Тя подчерта, че възможните наказания като изключване са в правомощията на педагогическия съвет. „Ще разговаряме и ще наблюдаваме случая, наистина трябва да се вземат много сериозни санкции към тази агресия и към тези ученици”, добави Димитрова.