Финансов стълб за 1,8 млрд. лв. ще помага за възстановяването на икономиката

0
10
Лъчезар Борисов

Мерките ще се изпълняват от Министерството на икономиката

Финансов стълб за 1,8 млрд. лв. ще помага за възстановяването на българската икономика и подпомагане на бизнеса у нас. Мерките ще се изпълняват от Министерството на икономиката, което ще дава отчет за работата си на всеки две седмици. Това съобщи новият ръководител на ведомството – министър Лъчезар Борисов, на пресконференция днес. Тя се състоя след среща с работодателски организации и лидера на НСФБ Валери Симеонов, съобщи NOVA.

Общата сума за изпълнение на антикризисните мерки може да нарасне с още 400 млн. лв. европари, каза министърът.

„Министерството и работодателите имат съвпадения по отношение на 85-90% от идеите. Останаха някои отворени теми, по които ще направим фини настройки в следващите дни”, уточни Борисов. И допълни, че за да бъдат изпълнени всички планове, ще са необходими и нови законодателни инициативи.

Една от основните цели на министерството е да се насърчават инвестициите. Очаквали се и нови такива на стойност около 1 млрд. лв., каза още Борисов.

„Аз като министър никога няма да говоря и да гледам списъци с фирми. Кой е в списъка мен не ме интересува. Ще взимаме принципни решения“, категоричен бе Борисов. Той съобщи, че скоро ще бъде отворен телефон за подаване на сигнали за нередности.

„Целта е да се докажат или отхвърлят твърденията, че в министерството има посредници, без които получаването на грантове е невъзможно. Включително и дали има списъци с процентите на рушвети, които да бъдат дадени”, уточни Валери Симеонов.

„Адмирирам и подкрепям начина на работа на министър Борисов – открит, пряк диалог с представителите на бизнеса в България. Това е гаранция, че министерството ще има прозрачна дейност. Мерките, които вчера одобрихме, бяха набързо обсъдени. В детайли беше прието да има няколко дни срок за допълнителни отношения. Ако е необходимо, парламентът ще бъде свикан извънредно. Навлизаме в най-тежкия етап на COVID-19 кризата”, каза още Симеонов. И допълни, че вече е внесено предложението за намаляване на ДДС за най-засегнатите браншове. Новини в това отношение се очакват в четвъртък.

„Всяко усилие за съдействие на бизнеса е добре дошло. Това, което се договорихме, е да се опростят максимално процедурите за достъп до проекти и финансиране. Мерките са доста и трябва да се пренасочат средства и усилия, за да могат те да бъдат ясни за техните ползватели”, коментира председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов.

„Досега виждахме много мерки в наша подкрепа, но за първи път участваме в подготовката им и те се съгласуват с нас. За първи път се предлага механизъм за контрол, в който да участваме и ние. Направихме преглед и прехвърлихме пари там, където има слабости. Акцентът е върху грантовите схеми, т.е. получаването на безвъзмездна помощ. Там, където има закъснения, процедурите ще бъдат ускорени максимално“, заяви главният изпълнителен директор на КРИБ Евгений Иванов.