Фон дер Лайен: Добра, справедлива, балансирана и отговорна сделка между ЕС и Великобритания

0
97
Борис Джонсън Снимка: туитър

Борис Джонсън също се похвали в туитър

Европейската комисия обяви успешното приключване на преговорите за сключване на търговско споразумение с Великобритания.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и главният преговорящ на ЕС Мишел Барние изразиха облекчение и призоваха Европа да гледа напред.

„Постигането на споразумение бе отговорното решение и за двете страни“, заяви Фон дер Лайен. Тя определи преговорите като много трудни.

Барние отбеляза, че в четирите години на преговорите ЕС е останал единен. Той изрази съжаление, че Великобритания се отказва от обмена на студенти и налага ограничения на движението на гражданите на ЕС.

Новината беше потвърдена и от британския премиер Борис Джонсън в Twitter. „Сделката е постигната“, написа ръководителят на правителството на Обединеното кралство, като прикачи негова снимка с вдигнати палци.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че целият дебат е бил за суверенитета.

„Трябва да се запитаме какво означава суверенитет през 21 век. Най-накрая достигнахме до споразумение след дългия и криволичещ път. Това е добра сделка, справедлива, балансирана и отговорна и към двете страни“.

Споразумението ще позволи безмитна и безквотна търговия със стоки след 31 декември, но това няма да се отнася за индустрията на услугите – около 80% от британската икономика – или сектора на финансовите услуги.

Фирмите, които изнасят стоки, ще бъдат изправени пред надпревара да се подготвят за връщане на митнически и гранични проверки в края на годината на фона на предупреждения за смущения в пристанищата на Великобритания. Сделката се случва след тридневен хаос на главния граничен пункт между Великобритания и Франция, който ни напомни колко бързо блокиранията на границата могат да задушат международната търговия.