Хакери атакували сайта за онлайн записване за ваксинация, няма пробив

0
24
Костадин Ангелов Снимка: Dnes.bg

Германия изследва 600 проби от България за оценка на разпространение на британския щам

Хакери са атакували тази сутрин сайта на Националната здравноинфомационна система, където става и електронното записване за имунизация, съобщи във Велико Търново министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, цитиран в „24 часа“.

По думите на министъра „Информационно обслужване“ е удържало и няма пробив.

Ангелов подчерта, че недостиг на ваксини няма, държавата е предвидила 305 милиона лева за набавянето им, а до момента е платила 15 милиона лева за доставка, тъй като плащането е разсрочено.

Според него ваксинационният процес върви изключително добре и интересът е голям. В рамките на час и половина след отварянето на системата в четвъртък имало 10 000 заявки. „В момента те минават 30 000, като само от Великотърновска област към сутринта записаните бяха 400“, отчете проф. Ангелов.

По отношение на случващото се в страната ни с коронавируса проф. Ангелов каза, че ситуацията е динамична. По-големият брой заболели от последните дни се дължи на британския щам, подчерта той.

„След разхлабването започна увеличаване на случаите на заболели. В Кюстендил над 90% от взетите проби са с британския щам. Изпратили сме 600 проби за изследване в Гемания. Ако увеличаването продължи, ще се вземат мерки, но няма да се затваря цялата държава, а ще се приложат локални мерки: носене на маски на открито, термометризиране при влизане в поликлиниките и антигенни тестове. Ние сме подготвени за третата вълна на вируса“, каза той. Ангелов обясни, че хората трябва да започнат да живеят нормално.