Херо Мустафа заряза лозята

0
81
Снимка: фейсбук

Пожела берекет и получи кокичета

Американският посланик у нас Херо Мустафа отбеляза подобаващо Трифон Зарезан и пусна видео във фейсбук. Сутринта тя отиде на лозето, където беше посрещната с българската народната песен „Садила мома ядено грозде“. Тя получи подарък кокичета, които са предвестник на пролетта.

Мустафа поднесе пожелания годината да бъде прекрасна с много просперитет и успех, както и гроздоберът. След което се включи в ритуала по зарязване на лозята, който се полива с вино с думите: „Нека е берекет!“.

Денят на лозаря – Трифон Зарезан, е посветен на труда и любовта на българите към лозата, гроздето и виното. За първи път този празник започва да се чества официално у нас през 1962 г. в деня на Свети мъченик Трифон. Тогава с постановление на Министерския съвет е обявен за професионален празник на лозаря. С въвеждането през 1968 г. на Григорианския календар от Българската православна църква църковният празник на Свети Трифон Зарезан започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря – на 14 февруари, припомня „Дарик“.