Херо Мустафа: САЩ и България никога не са имали по-силни връзки

0
70
Херо Мустафа

Корупцията е един от проблемите на Балканите и пречи на икономическия растеж, каза американският посланик

САЩ и България никога не са имали по-силни връзки. Това се дължи на стратегическата среща на премиера Бойко Борисов и на американския президент Доналд Тръмп, както и на усилията на вътрешния министър Младен Маринов в борбата срещу организираната престъпност и тероризма, който е международен проблем.

Това каза американският посланик в София Херо Мустафа по време на годишния форум за устойчивост на Западните Балкани. Според нея много “е важно държавите, неправителствените организации и хората да се обединят в тази обща битка срещу насилствения екстремизъм”.

“Сигурността и благосъстоянието на страните от Западните Балкани са важни за трансатлантическите отношения на Щатите и Европа. Силни Западни Балкани означава силна Европа, която е наш ключов партньор. За нас е важно страните от този регион да са част от Европейския съюз и от НАТО, ако се стремят към това”, каза още тя.

Корупцията не е изолиран проблем, тя е един от проблемите на Балканите и пречи на икономическия растеж, както и на правителствата да развиват своите страни, заяви американският посланик. Според Херо Мустафа корупцията дава възможност за радикализация и екстремизъм и за това са ни нужни нови начини за борба.

Откривайки международния форум за сигурността на Балканите, тя заяви, че без интеграция на всички страни от региона, Европа е по-слаба. Важна част от партньорството ни е това в сферата на сигурността, посочи дипломатът.

Никоя страна не е изолирана от екстремизма и радикализацията, проблемите се разпростират през границите поради движението на хора, посочи дипломатът и поздрави България за това, че следва приоритетите на европейския дневен ред и за постигнатото по време на европредседателството.

Вътрешният министър Младен Маринов заяви, че обменът на информация е високоинтензивен и в реално време. Радикализацията, независимо от идеологията, е реална заплаха, която подкопава ценности и устоите на закона, заяви той. Необходим е мултидисциплинарен подход и дългогодишни усилия на международно ниво. Следим мрежите на трансграничната престъпност, трансферите на пари, пропагандата в интернет, посочи той.