Цветанов: Желаещите да ни сменят във властта видимо нервничат

Заявяваме волята си да следваме законодателните приоритети на управленската програма на ГЕРБ и ОП за пълния й четиригодишен мандат, добави той

0
84
парламент
Снимка: архив

Само по 20 депутати от БСП ще стоят в НС, останалите отивали „при народа“

Знаем, че сме неудобна коалиция за опонентите си, защото съумяваме да дадем отпор на безотговорния популизъм, каза от парламентарната трибуна председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който прочете декларация от името на парламентарната група за посланията и приоритетите през новия политически сезон, съобщава Фокус.

Есенната парламентарна сесия се открива при подчертано добра ситуираност на страната ни на европейската политическа сцена и при наличието на благоприятни предпоставки за сътрудничество между страните от региона на Западните Балкани. Успешното ни Председателство на Съвета на ЕС едва ли остави съмнение у някого, че България все по-добре се справя с това да заявява и отстоява интересите си, да организира и посредничи в ключово важни за ЕС инициативи и събития. Хората видяха от непосредствена близост, че Европа се интересува от нас, наблюдава ни, чува ни и ни оценява“, каза Цветанов. „Увереността ни, че сме ценени и подкрепяни, тревожи политическите ни опоненти, които не се поколебаха да противопоставят европейските на вътрешните ни проблеми. Правят се внушения, че успехите на Председателството по никакъв начин не помагат на страната ни“, каза още той.

По думите му и най-големите критици няма как да не съзнават, че постигнатото днес е било желание за българските управници десетилетия назад. „И докато отношенията ни с Македония достигат нови хоризонти, лявата опозиция „произвежда” единствено подозрения и съмнения. Не стихват напъните отляво да се лансират новини и събития в ущърб на управляващите, при което политическият тон на говорене отдавна е преминал границите на приличието. Отправят се критики и към коалиционния формат на управлението ни. Патосът тук идва от потребността на опозицията да формулира и отстоява общонационални каузи, което все по-трудно й се отдава. Знаем, че сме неудобна коалиция за опонентите си, защото съумяваме да дадем отпор на безотговорния популизъм“, каза още Цветанов.

„Желаещите да ни сменят във властта видимо нервничат и стават все по-безпардонни, което плаши и отблъсква хората. Те се стремят да убият ускорението, което набрахме по време на Председателството. Колкото по-яростни и крайни са опонентите ни, толкова по-трудно те намират път към хората.

При откриването на тази парламентарна сесия за пореден път заявяваме волята си да следваме законодателните приоритети на управленската програма на ГЕРБ и ОП за пълния й четиригодишен мандат. Наясно сме, че колкото по-дълго управляваме, толкова повече отговорности поемаме. Но също така знаем, че именно заради постоянството ни да изпълняваме обещаното и да приемаме нови предизвикателства, продължаваме да получаваме обществено доверие и подкрепа. Това ще проличи отново на предстоящите догодина избори за Европейски парламент и за местни органи на властта“, коментира Цветанов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова очерта правителствена криза в декларацията на „БСП за България“ в началото на пленарната сесия.

Тя нападна управляващите за катастрофата край Своге, за срива на Търговския регистър и кризата с „Олимпик“. Десет пъти са се сринали чуждестранните инвестиции, по думите й.

Държавните институции са блокирани, а виновни са корупцията и кражбите на властта, по мнението на Нинова.

Властта пък се е „хванала за гушите“. Според Нинова в следващите дни ще сме свидетели на битката Цветанов – Борисов.

Кои са маргиналните групи, които искат смяната на властта, пита соцлидерът и продължи: Кои са спящите клетки? Баба Дора ли е спяща клетка терорист, недоумява Нинова.

БСП предлага промяна на системата управление на страната. Тя иска разговор с хората за промяна на модела. Държавата не трябвало да бяга от секторите, които гарантират националната й сигурност, образование и здравеопазване.

Лидерът на червените се обяви срещу приватизацията на БДЖ. Грешна е тезата, че ще си внесем кадри, убедена е тя. Истинската държавна грижа било страната да си отгледа кадрите. Имаме визия за земеделието, похвали се Корнелия Нинова и поиска да се спре с практиката 20 имена да държат земеделието в страната.

Здравеопазването било в катастрофа. Левицата иска намаляване на ДДС върху лекарствата. Ниските доходи, бедността и корупцията са истинската заплаха за националната сигурност, подчерта соцводачът. Корупцията и кражбите са заложени в законите, притеснена е тя.

Искаме разпускане на парламента, искаме предсрочни избори, каза Корнелия Нинова. Този парламент бил изчерпан. Няма да е лесно, изтъкна лидерът на червените. БСП остава в Народното събрание с 20 души, които да защитават в пленарна зала тезите и идеите. Останалите депутати отиват при народа да търсят единение, обяви плана на левицата Корнелия Нинова.