Цвета Караянчева: Изходът от ситуацията не е служебен кабинет

0
390
Цвета Караянчева

Следващата седмица ще има промени в кабинета, вотът няма да мине, каза председателят на НС

„Може би другата седмица ще има промени в кабинета. Но каквото и да се случи, за мен изходът не е служебен кабинет“. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева пред журналисти в пазарджишкото село Виноградец. Тя присъства на откриването на бюст-паметника на летеца Атанас Кръстев, загинал при защита на небето на София във Втората световна война.

„За мен служебно правителство не е изход от ситуацията. Темата корупция е винаги на дневен ред, ние никога не сме бягали от нея, премиерът при всяко съмнение веднага взема мерки за разлика от други политически сили и институции. Онези хора, които гласуваха против закона, и президентът, който върна закона, наложи вето, не могат да бъдат най-големите борци срещу корупцията“, коментира Караянчева и по адрес на БСП.

„На този етап е важно да има стабилно управление, парламентът да работи. Ако има служебен кабинет, няма да има как да се приемат закони за COVID-19. Ще бъде много сложно и без приет бюджет“, констатира Караянчева, като добави, че това ще стане на фона на икономическа криза.

„Вотът няма да мине, но това е добра възможност за нас, защото от БСП се представят като съорганизатори на протеста“, добави Караянчева. Тя поздрави протестиращите хора, че са се разграничили от политически партии и от хора, които „се опитаха да ги яхнат, да ги направляват, да ги купуват едва ли не“.

По думите й гражданите са били използвани от политици, забравени във времето, които сега по този начин „искат да се реанимират“. „Това е граждански, спонтанен протест и ние трябва да го чуем“, смята председателят на парламента. Караянчева подчерта, че част от исканията на протестиращите са осъществими, а винаги правителството и премиерът чуват какво искат хората и реагират.

„Така че, няма никакъв проблем от разговори с хората. Ние сме готови да разговаряме. Никога високомерието не е било наша отличителна черта. По-важно е обаче какво става след оставка на правителството“, обобщи Цвета Караянчева. Според нея избори до дупка изтощават системата и бюджета, защото само един вот струва от порядъка на
190-200 милиона лева.