Център за анализи и маркетинг: ГЕРБ води вече с 9% на БСП

0
166

7 партии влизат в парламента според проучването

Преднината на ГЕРБ пред БСП се увеличава ударно с напредване на кампанията и вече е близо 9 на сто. Партията на Бойко Борисов води с 29,2% срещу тази на Корнелия Нинова, която изостава с 20,5% сред твърдо решилите да гласуват граждани.

Това сочат данните на Центъра за анализи и маркетинг от най-новото изследване, направено по поръчка на ПИК, в периода 19-23 март. То обхваща нагласите на 1000 пълнолетни български граждани, анкетирани „лице в лице“, и показва настроенията на обществото след въвеждане на новите по-строги мерки срещу коронавируса, драмата с ваксините на „АстраЗенека“ и големия успех на родните власти в борбата с руските шпиони.

Според проучването ДПС и партията на шоумена Слави Трифонов са почти наравно – съответно 10,9% и 11,2%, като не са включени гласовете, които партията на Мустафа Карадайъ обичайно получава от чужбина.

Агенцията на социолога Юлий Павлов е измерила още, че шансове да влязат в 45-о Народно събрание имат още „Демократична България“ и ВМРО. На ръба са „мутрите“ на Мая Манолова и бащата на фалшивите новини Арман Бабикян. Те са следвани от патриотичната коалиция ВОЛЯ-НФСБ, чиито резултат все още е трудно прогнозируем, защото е съвсем нова – към момента са с 2,2%. Над чертата от 1% с право на субсидия засега се нареждат „Атака“, АБВ, „Републиканци за България“ и проруската „Възраждане“.