ЦИК показа бюлетината и обясни как да гласуваме машинно

0
53
Таня Цанева

В 69 държави ще има секционни избирателни комисии

ЦИК представи бюлетината и машината за гласуване, с които можем да упражним правото си на вот за парламентарните избори на 4 април, съобщава „Дарикнюз“.

Представител на „Сиела норма“ – фирмата, която отговаря за машините – представи как действат те.

До голяма степен електронната бюлетина визуално прилича на хартиената. Всеки гласоподавател ще получи една от три специални карти, която се слага в слот в машината. Избира се номерът на бюлетината за партията, за която искаме да гласуваме, както и отбелязваме преференции за конкретните кандидати за народни представители. Накрая излиза екран, който показва избора ни – оттам можем да се върнем назад в случай на грешка и да поправим избора си. Когато потвърдим избора, бюлетината се отпечатва и се сгъва, за да не се вижда, и се поставя в урната при членовете на избирателните комисии.

Една машина има капацитет за общо 440 гласувания, а за всяко устройство ще има допълнителна ролка, която да бъде презаредена в случай на нужда.

Машините са общо 9390, а общият брой на секциите у нас ще е над 11 хиляди. Тази бройка не включва т.нар. мобилни урни, които са въведени са хората под карантина и в болничните заведения.

В 69 държави ще има секционни избирателни комисии, определени са и условията за образуване на секции в лечебни заведения. Това каза говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Таня Цанева.

„Много кратко ви запознаваме с нашата дейност, с приетите решения от ЦИК, по-важните решения. На 16-ти ЦИК взе решение, с което определихме условията и реда за образуване на избирателни секции в лечебни заведения. Това е допълнение към нашето решение, тъй като имахме много запитвания от по-големи болници, в които има повече граждани с COVID“, заяви още Цанева. По думите й в по-големите болници ще може да се създава секция, която ще обслужва избиратели, болни от ковид както на различни етажи.

„Определихме и държавите и местата, в които ще има секции за нашите сънародници в чужбина – в 69 държави. Секциите са между 460 и 470. Утрешният ден 19-ти ще бъде определен окончателният брой“, каза още Цанева.