Четирима общински съветници в Сандански ваксинирани в нарушение на правилата

0
21
Снимка: pixabay

Проверката, разпоредена от здравния министър, продължава утре

След спешната проверка по сигнал, че в община Сандански са извършени ваксинации на общински съветници в разрез с плана за ваксинация на медиците от първата фаза се оказа, че има установени нарушения. Това съобщи здравният министър Костадин Ангелов в профила си във Фейсбук.

„На 9 януари малко преди 18:00 часа разпоредих проверка на сигнал за нарушения на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 в град Сандански. Тя установи по безспорен начин, че редът за ваксинации на българските граждани е нарушен.

В COVID системата, където се регистрират ваксинираните лица, са вписани четирима общински съветници от Общинския съвет в град Сандански.

За да бъдат изцяло спазени принципите на прозрачност и законосъобразност, в рамките на първия работен ден след получаването на сигнала, утре – 11.01.2021 г., ще бъдат взети обяснения от отговорните за ваксинирането в Сандански лица и институции.

Действията ни във връзка с ваксинирането на всеки отделен българин са подчинени на ясни и точни правила, разписани в Националния план. Няма да допусна институции или отделни лица да ги нарушават“, написа той.

„Повече от 20 души, които бяха записани в списъците за ваксиниране в дните, в които се провеждаше имунизацията, се отказаха от прилагането на ваксината. Общинските съветници са крайният вариант за попълване на бройката. Иначе щеше да изтече срокът на дозите”, каза д-р Илия Тонев, директор на болницата в Сандански, предава NOVA.