Шампион по борба е задържан за тероризъм в Бургас

0
75
Мохамед Абдулкадер

Разпитани са и няколко момчета от спортния клуб

21-годишният борец Мохамед Абдулкадер е задържан за тероризъм в Бургас при акция на ГДБОП. Той е юношески шампион по борба, учил в спортното училище в морския град, съобщава БТВ. Според обвинението младият мъж още от 2017 г. се занимава с тероризъм. Майка му е българка, а баща му сириец и според публикации бил военен командир в „Ислямска държава“.

Мохамед Абдулкадер е обвинен в престъпление срещу България и срещу друга държава, съобщава „24 часа“.

„Той беше шокиран, не очакваше толкова тежко обвинение“, коментира служебният адвокат Веселина Василева.

Момчето отрича да има връзка с готвен терористичен акт. Разказал, че при едно от посещенията при баща си в Сирия преди 4 г. се снимал на шега с оръжие и после пуснал снимката в социалните мрежи. Допускал, че подозренията срещу него вероятно са тръгнали оттам.

В социалните мрежи се виждат негови снимки около танк и бойна машина, както и с автомат в ръка. Прави впечатление, че те са коментирани и от негови български приятели, като никъде няма призиви за тероризъм.

„В девети клас мисля, че напусна спортното училище, прекъсна, отиде си в Сирия с баща си. Каза, че заминава при баща си и това е. Каза, че отива да работи. Това му бяха думите. Добро момче. Не мога да кажа лошо за него. Три пъти е шампион на България. Постоянно вземаше медали от държавни първенства. Не е имал такива изблици да е замесен в терористични атаки“, разказа треньорът Николай Дачев.

Заедно с него на разпит днес са извикани още няколко момчета от спортния клуб по борба „Бургас“, пише още „24 часа“.

Мохамед Абдулкадер ще бъде конвоиран в София, където спецсъдът ще определи мярката му за неотклонение.