Шефката на Българския фармацевтичен съюз обвинена за всяване на тревога

0
238
Асена Сербезова Снимка: NOVA

Предупредила, че се очаква недостиг на лекарства. На проф. Асена Стоименова е определена гаранция от 20 хил. лв.

Председателката на Българския фармацевтичен съюз Асена Стоименова е привлечена към наказателна отговорност за всяване на тревога, съобщи прокуратурата.

Обвинението е във връзка със серия от изявления, будещи неоснователна тревога у гражданите, в условията на въведено извънредно положение.

С оглед на високата обществена опасност на деянието, изразяващо се в отправяне на неоснователни твърдения за очаквана липса на медикаменти, спрямо Стоименова е взета мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 20 000 лв., посочват от прокуратурата. Разследването под надзора на Софийската районна прокуратура продължава.

В своя позиция, публикувана на сайта на Българския фармацевтичен съюз, проф. Асена Стоименова заявява, че целта на медийните изяви е била да се информира българското общество по важни теми. И още – че всяко нейно послание или твърдение почива на 25-годишен опит във фармацевтичния сектор.

В интервю за БНР и други медии Асена Стоименова предупреди, че в ситуация на извънредно положение се очаква недостиг на лекарства, поради което Българският фармацевтичен съюз има позитивна нагласа за въвеждането на генеричното заместване за продукти, което на този етап у нас не е позволено. У нас основен производител на генерици е компанията „Софарма“, собственост на Огнян Донев.

Проф. Асена Стоименова е преподавател, бивш шеф на Изпълнителната агенция по лекарствата до 2018 година.

Около името й се зашумя преди две години покрай спирането на продажбата от европейската агенция на 62 медикамента с опасна за здравето съставка. Призована да обясни пред депутатите, Стоименова първоначално отказа да дойде в парламента на изслушване. Тя обясни, че има планирани срещи, което принуди председателят на парламента Цвета Караянчева да я задължи да се яви пред депутатите. Скоро след това проф. Стоименова подаде оставка, но остана съветник на министъра.

Стоименова беше избрана за председател на Българския фармацевтичен съюз през февруари тази година.