Шефът на банковата асоциация: Само за 10 дни са разсрочени 25 хил. кредита

0
19
Петър Андронов

4 банки вече отпускат безлихвени кредити

Разсрочените кредити само за десет дни у нас вече са около 25-26 хил., а търговските банки имат заявки за още толкова, но не смогват да ги обработят. Това заяви пред БНТ Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките.

„В следващите дни банките ще разгледат и останалите заявки. Очакваме хората, които ще се възползват от възможността, да надхвърлят десетки хиляди. До момента разсрочените кредити са едва 2% от всички, като очакваме да достигнат 7-8%“, обясни Андронов.

Той напомни, че отсрочването важи само за редовните платци, които имат максимум просрочие до 90 дни. Кредитите трябва да бъдат обслужвани редовно до 1 март, когато се приема, че пандемията започва да навлиза и у нас.

„Колкото до отпускането на безлихвените кредити за физически лица, то вероятно вече е започнало. Четири банки вече предлагат теглене на кредити за физически лица, а още осем се готвят да подпишат договори с Българската банка за развитие“, допълни Андронов.

Подготовката по схемата за отпускане на фирмени кредити обаче още не е готова. „Работи се много, защото има неуточнени елементи“, обясни той и напомни, че освен по линия на банките, за бизнеса има възможности, свързани с европейски програми. Такива подготвят и Европейската инвестиционна банка и Европейския инвестиционен фонд.

Председателят на Асоциацията на банките посочи, че след дългите години на растеж банковият сектор почти навсякъде е стабилен, като нашият не прави изключение. „Натрупахме доста капиталови буфери и резерви през изминалите години, т.е. банковата система е подсигурена и може да поеме такъв труден период. Важно е банките да запазят това състояние и за периода на възстановяване, когато да помогнат за излизането от кризата“, допълни той.

По негови думи кризата от 2008 г. е научила хората, централните банки и правителствата как да реагират в такива времена. Една от най-важните поуки от тогава според Андронов е бързината.

„Дългото мислене и умуване върху всяка стъпка и всяко действие струва после страшно много и забавят възстановяването. Важно е мерките да се прилагат бързо, да се осигури кислород за икономиката и бизнеса и те да могат се възстановят. Надяваме се, че възстановяването ще бъде толкова бързо колкото и потъването, но това зависи точно от бързината на действие на мерките, които сега се приемат“, завърши Андронов.