Шефът на Българския лекарски съюз: Пациенти, не се притеснявайте! Няма недостиг на лекарства

0
44
,Д-р Иван Маджаров

След празниците трябва да има разхлабване на мерките за прием в лечебните заведения, защото хората имат и хронични заболявания, казва д-р Иван Маджаров

Няма недостиг на лекарства в България. Недостигът на лекарства се установява единствено през сайта на Изпълнителната агенция по лекарствата. Това заяви в ефира на БНТ председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

За обратното – че ще има недостиг на лекарства, предупреждаваше шефката на Българския фармацевтичен съюз Асена Стоименова, която се сдоби с обвинение от прокуратурата за всяване на тревога. В интервюта пред БНР и БНТ Стоименова се обяви да се допусне използването на заместители на лекарствата, тъй наречените генерици.

„Да използваш извънредното положение като условие, в което да предлагаш кардинална реформа в здравеопазването, защото генеричното заместване е кардинална реформа, това е цяла концепция, която рано или късно ще се случи като един пакет от нормативни промени в много закони и наредби. Не е сега моментът да се предлага такова нещо“, коментира по този повод д-р Иван Маджаров.

„Български пациенти, не се притеснявайте, няма да останете без вашата терапия, без вашите лекарства, защото има много отговорни институции и в България и в Европа, които се грижат за това. Най-малкото няма да се наложи да промените терапията си по търговски причини. Ако се налага, ще бъде с решение на вашия лекар и на вас. Няма недостиг на лекарства в България. Недостигът на лекарства се установява единствено през сайта на Изпълнителната агенция по лекарствата. Ако има някакъв логистичен или производствен проблем, там постъпва информацията и лекарите се информират“, успокои д-р Иван Маджаров.

Според него мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса у нас са достатъчни, но хората трябва да са самодисциплинирани. По думите му след празниците трябва да има разхлабване на мерките за прием в лечебните заведения, защото хората имат и хронични заболявания.

„Редно е веднага след Великденските празници или десетина дни след тях, да пристъпим плавно към разхлабване на мерките за прием в болници и прегледи в кабинети, разбира се, с добре уточнен алгоритъм, защото има и други болести, които се нуждаят от своето навременно лечение“, допълни д-р Маджаров.