Шефът на ВАС проверява как неподписано и необявено съдебно решение е стигнало до президентския съветник Пламен Узунов

0
65
Георги Чолаков
Георги Чолаков

Целта е да бъдат установени всички факти и обстоятелства във връзка с изтичането на информацията, обясняват от кабинета на Георги Чолаков

Във връзка с разпространената от прокуратурата информация за комуникация, при която е установено, че правният секретар на президента Пламен Узунов е изпратил неподписано от съдиите и необявено съдебно решение на бизнесмена Пламен Бобоков, председателят на ВАС Георги Чолаков разпореди вътрешна проверка по случая. Това съобщиха от кабинета на Чолаков.

Миналата седмица държавното обвинение разпространи чатове на Пламен Бобоков – обвиняем по аферата с боклука, с Пламен Узунов и русенския прокурор Николай Николов.

От комуникацията на Узунов с Бобоков става ясно, че двамата са обсъждали окончателното решение на ВАС по казуса с либийския танкер „Бадр“, чиято собственост беше спорна. От разпространените от прокуратурата чатове стана известно, че настоящият секретар по правни въпроси и антикорупция в кабинета на Румен Радев се е сдобил с решението на ВАС шест дни, преди то да бъде обявено и още преди то да е било подписано от който и да е от тримата съдии в състава, след което го е изпратил на Пламен Бобоков. Самият интерес на бизнесмена към все още неподписаното решение на съда по казуса с кораба „Бадр“ също е съмнителен, особено на фона на преките му бизнес контакти с либийската страна.

„Целта е да бъдат установени всички факти и обстоятелства във връзка с изтичането на информацията“, обясняват от ВАС стартирането на проверката.