Шефът на ВСС за съдията със забрана от САЩ: Говори се за сериозна корупция, може да не е само случаят „Малинов“

0
74
Боян Магдалинчев Снимка: Канал 3

Чакаме да получим конкретна информация за Андон Миталов от Държавния департамент, казва Боян Магдалинчев

Говори се за сериозна корупция и корупционни действия за съдия Андон Миталов, на когото Държавният департамент на САЩ забрани да влиза в страната. Това каза представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев пред NOVA.

„Чакаме да получим конкретна информация за нашия магистрат от специализирания съд. На този етап е оповестен един факт, но нищо повече. Трябва да получим по-конкретна информация“, посочи той във връзка с вчерашното решение на съдийската колегия на ВСС да поиска през външното ни министерство пълна информация от Държавния департамент на САЩ по отношение на съдия Андон Миталов.

„Медиите, като че ли са се насочили към случая, в който Николай Малинов беше пуснат да получи орден от Владимир Путин. Дали това се има предвид, ще видим. Говори се за сериозна корупция и корупционни действия. Нещата може да са по-различни и да не е само случаят Малинов“, подчерта Магдалинчев.

Кой е Андон Миталов?

Кариерата на Миталов започва през 1991 г., когато е назначен за военен следовател в Софийската военна окръжна прокуратура. Само след 3 години и 3 месеца на тази длъжност Миталов вече е преназначен за военен прокурор. Достига до звание майор, когато изненадващо на 29 юли 1999 г. подава оставка. 11 години по-късно прави опит да се върне в структурата, но му е отказано. През 2013-а прави опит да почне работа в Специализирания съд, но се проваля на изпита пред ВСС. Миталов обжалва във ВАС, печели делото и е назначен за съдия от Специализирания съд.

3,95 е оценката на съдия Андон Миталов на устния изпит пред ВСС през 2013 г., когато за втори път се опитва да се върне в съдебната система. Това показва дело по негова жалба във Върховния административен съд, който отменя отказа на Висшия съдебен съвет да го назначи за спецсъдия, съобщава Правен свят.

Андон Миталов е съдията, който пусна обвиненият в шпионаж Николай Малинов на среща с Путин. През ноември миналата година тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров съобщи, че именно Андон Миталов е разрешил председателят на движение „Русофили“ Николай Малинов да напуска страната, въпреки че е разследван за шпионаж в полза на Русия.