Шефът на ОЛАФ за „Узуновгейт“: Манипулирането на общественa поръчка е класически случай на измама

0
121
Виле Итала Снимка: туитър

България трябва да връща 6 млн. евро, казва Виле Итала

Манипулирането на обществени поръчки е класически случай на измама, каквито често виждаме в ОЛАФ. Това заяви пред БНТ генералният директор на ОЛАФ Виле Итала, който даде подробности за нарушенията в обществената поръчка за високопроходими автомобили за полицията.

„За да се справи българското Министерство на вътрешните работи с миграционния натиск, Европейската комисия се е съгласила министерството да се възползва от европейско финансиране, за да закупи 350 автомобила за всякакви терени, които да бъдат използвани от полицията за охрана на границите“, разказва Итала пред БНТ.

Разследването на ОЛАФ е проведено в периода юли 2018 г. – декември 2020 г. То доказва, че министерството е използвало евросредствата, за да закупи 219 SUV, повечето от които са произведени през 2013 г. и 2014 г. и няколко години са били на склад.

„Не всички от тези автомобили могат да се използват за охрана на граници в насечен терен, без проходими пътища, каквито са изискванията“, разясни Итала.

Той коментира, че парите трябва да бъдат върнати. „Всичко това означава, че парите – близо 6 млн. евро, не са похарчени целево и трябва да бъдат върнати. Манипулирането на обществени поръчки е класически случай на измама, каквито често виждаме в ОЛАФ. Още по-тревожно е, че такава обществено значима институция като полицията е била жертва на такъв тип действия“, каза шефът на антикорупционната институция.

Итала призова прокуратурата ни да започне разследване за злоупотреба с власт в полза на трета страна (бел. ред. – такова вече е започнато).

„Настоятелно призовавам българската прокуратура да обърне внимание на нашите препоръки за започването на разследване за злоупотреба с власт в полза на трета страна. Това е ясен сигнал от наша страна, че никой не е над закона и ОЛАФ заедно със своите партньори в Европа ще работи неуморно, за да защитава парите на европейските данъкоплатци“, каза още Итала.