Шефът на пожарната: Колегите са спасили 358 човешки живота през годината

0
44
мвр
Николай Николов Снимка: архив

Това е една изключителна гордост за мен, каза главен комисар Николов на празника на пожарникарите днес

26 хил. пожара са гасили колегите тази година в България. Много от тях са със значителни имуществени щети, за съжаление със загинали хора. Спасени са 358 човешки живота, пряко застрашени от огнената стихия. Участвахме в малко повече от 11 хиляди спасителни операции, преди всичко свързани с наводнения и тежка зимна обстановка. Поздравления за всички, които със своя дух и неизчерпаема енергия успяха да опазят човешки животи и да се чувстват нашите граждани по-сигурни и по-защитени. Няма как да крия, че това е една изключителна гордост за мен, коментира Николай Николов, директор на Главна дирекиця „Пожарна безопасност и защита на населението“ по повод празника на пожарникарите.

„Искам да благодаря на премиера за неговите топли думи към всички пожарникари и спасители. Да е честит празникът на всички мои колеги, заяви пред журналисти гл. комисар Николов.

„Измина един тежък период. В момента все още не сме го преодолели, в който ежедневно се случват десетки, и то много сериозни пожари. И днес, и в близките три дни обстановката ще остане изключително напрегната предвид тежките метеорологични условия, високите температури, силния вятър и изсъхналата тревна растителност. Поради което трябва да бъдем изключително внимателни. Не е време да продължаваме да се оплакваме с човешка небрежност. По-скоро това граничи с нещо друго – тази самонадеяност често пъти приближава умисъл, така че нека бъдем внимателни“, допълни той.

„Трябва обаче да признаем, че има все още неща, които не са изпълнени, поети като ангажимент към хората от нашата структура. Поради което в близко време очаквам да напреднем в процеса за защита на техния живот, т.е. доставка на нови лични предпазни средства. За радост много от сградите на нашата главна дирекция претърпяха сериозни ремонти и нашите момчета и момичета имат значително по-добри битови условия, каквито заслужават'“, изтъкна още той.

На въпрос дали има фалшиви сигнали гл. комисар Николов отчете, че годишно се регистрират 1000-1200. „Това е значителен брой предвид факта, че за всички тези 1200 сигнала е реагирано. Дали с една кола, дали с два автомобила. Дали с трима, дали със седем човека – това са разходи“, отбеляза гл. комисар Николов.