Шефът на пожарната: Няма радиация от Украйна

0
15
мвр
Николай Николов Снимка: архив

Пожарите около Чернобил не влияят на радиационната обстановка в страната, увери Николай Николов

„Пожарът край Чернобил е погасен от повече от 70 часа, радиационната обстановка в България е в рамките на нормата“. Това каза директорът на пожарната Николай Николов. Той и шефовете на НИМХ проф. Христомир Брънзов и на кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски дадоха извънреден брифинг, за да успокоят появилите се напоследък притеснения на много граждани.

По думите на главен комисар Николай Николов той е получил десетки запитвания във връзка с преноса на въздушни маси от Украйна и по повод пожарите около Чернобил.

„Прословутият пожар, възникнал този месец и обхванал неколкостотин декара гора, е вече погасен. Но получих много лични обаждания и предложих на премиера да направим тази пресконференция“, заяви още Николов.

„Стойностите на радиационния гама-фон, измерен от Националната автоматизирана система за мониторинг и постовете за радиационно наблюдение и оповестяване са в нормалните за страната граници, а именно 0, 008 до 0, 040 микрофибърта за час“, посочи още главен комисар Николов.

Той уточни, че в страната има 29 станции за измерване. „Всеки ден наблюдаваме радиационната обстановка и в момента тя е в рамките на нормата“, допълни още той.

Нивата на радиация са толкова ниски, че не могат да бъдат засечени от уредите, успокои проф. Христомир Брънзов.

„В момента системата продължава да действа. Да, така е. Въздушният пренос е от североизток, т.е. от Украйна към България, но отново системата показва, че няма да има абсолютно никакви промени в естествения радиационнен фон. Това, което ще пристигне с въздушните маси, е толкова малко, че не може да бъде отчетено“, каза още проф. Брънзов

„Във връзка сме с нашите колеги от Украйна, Молдова и Румъния. Знаем какво става и няма никаква опасност в момента“, добави той.