Шефът на столичната РЗИ: От март всеки ще може да избира ваксината

0
24
Данчо Пенчев Снимка: МС

Отделени са дозите за 14-те хил. членове на СИК, твърди д-р Данчо Пенчев

„Нямаше как да дадем желаните количества на личните лекари вчера, така рискувахме да не останат дози за последните пристигнали в здравната инспекция.“ Това заяви пред БНТ директорът на Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) д-р Данчо Пенчев.

400 са положителните случаи само за денонощието в София, има ръст на хоспитализациите и повикванията към Спешна помощ, разкри д-р Пенчев.

Според него е нормално в първите дни да има опашки от желаещи да се ваксинират, преди да се достигне хармонията в организацията. „Ваксинации е имало, но в такава ситуация попадаме за първи път. „Зелените коридори“, за да може всички желаещи да се ваксинират, бяха много добро решение. Нашата цел е да не бракуваме дози ваксини“, разкри шефът на СРЗИ. Въпреки „зелените коридори“ ваксинационният план продължава да се спазва, категоричен е д-р Пенчев.

„Ваксината е безплатна и доброволна. Няма механизъм, по който личен лекар да принуди пациента си да бъде имунизиран“, припомни шефът на столичната здравна инспекция.

От март всеки ще има право на избор за типа ваксина срещу коронавирус, разясни д-р Пенчев.

„Членовете на ЦИК са имунизирани. Чакаме списъци с 14 000 членове на СИК и реалния брой на желаещите от тях за ваксина. За тях дозите вече са отделени“, категоричен бе шефът на СРЗИ.

„Машините и местата за гласуване ще бъдат дезинфекцирани“, обясни по повод предстоящите парламентарни избори д-р Пенчев.