100 мигранти на ден опитват да минат границата с Гърция

0
19
Стефан Балабанов

Прихващаме ги още на тяхна територия и те си ги вземат обратно, казва зам.-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов

Сто души дневно се опитват да пресекат българско-гръцката граница, съобщи Стефан Балабанов, заместник-министър на вътрешните работи, преди конференция, която събра политици и посланици.

По думите му нито един от бежанците не успява да премине границата. Няма пробив и на турската граница. Ние ги прихващаме още на тяхна територия, както и гърците и те отново си ги взимат обратно, подчерта Стефан Балабанов. В момента няма данни големи групи мигранти да искат да минат границата ни в посока Западна Европа. Близо 700 мигранти опитали да преминат границите ни от началото на годината.

Миграцията е един феномен, който няма да бъде пресечен, коментира председателят на външната комисия в Народното събрание Джема Грозданова. Важно било да се види накъде ще тръгне миграционната политика след избора на нова Европейска комисия.

Шефът на вътрешната комисия Пламен Нунев изтъкна, че проблемите на миграционните процеси седят с пълна сила пред българския парламент. С кризата от 2015 г. миграцията се превърна в една приоритетна тема по думите му. Макар и през последните години все пак да се наблюдава намаляване на мигрантския поток, Европа ще продължи да бъде привлекателна за мигрантите, казва Нунев.