12 повече са починалите от коронавирус, болници не са докладвали навреме смъртни случаи от април

0
44
Жени Начева

Новите болни от COVID-19 у нас за последното денонощие са 34, изписаните – 68.  Направените тестове са 1276

Разминаване в данните за починлите от коранаврус предизвика смут в публичното пространство и извънреден брифинг на здравното министерство. Смъртните случаи се оказаха с 12 повече от първоначално обявените – електронната система показваше 0 починали за последните 24 часа. Много повече са и реално направените тестове за денонощието.

От днес вече не се провеждат брифинги на Националния оперативен щаб и броят на заболелите се съобщава на сайта на Националната информационна система.

35 са новите случаи на коронавирус, стана ясно на брифинга. От тях 8 са хоспитализирани,  излекувани са 68 души, съобщи заместник-министър Жени Начева. Така общият брой на заразените е 2627, а на изписаните 1390.

По отношение на тестовете Начева съобщи, че за последните 24 часа са направени 1276 теста, а доскоро системата е показвала само 223, защото това е била цифрата към полунощ на предишния ден.

Начева уточни, че в последното денонощие няма нови починали пациенти, но бройката им е скочила с 12, но става въпрос за случаи от април, които са актуализирани сега. Така общият брой на смъртните случаи е 159.

Разликата идва от хартиения носител и електронния и затова има 12 жертви повече, уточни Начева. Тя допълни, че всеки ден ще се подготвя съобщение до медиите, за да няма интерпретация на данните, които ще се обновяват в полунощ за предходния ден.

„Щеше да има голямо учудване, ако нямаше разминаване с числата“, призна професор Тодор Кантарджиев. Той посочи, че се работи до късно и затова се получава разлика с числата.

В началото на април, когато една част от болниците са влизали в системата, и то най-натоварените болници, те са правили грешка 1-2 случая да не ги качат, защото са приемали друга причина за смъртта. Едва след като е ставал ясен лабораторният резултат – тогава хората са писани като починали от коронавирус, уточни проф. Кантарджиев.

Той бе категоричен, че никой в Министерството на здравеопазването или националния щаб няма интерес да лъже затова колко са тестваните или дали починалите от коронавирус са с 10 повече или по-малко. „Ако имаше пълно съвпадение на данните, аз щях да се съмнявам, че те са манипулирани. Напълно нормално е да има разминавания. Който работи, той греши. Болниците и лабораториите, които не са пипнали един пациент с COVID-19, нямат сгрешени данни“, заяви още професорът.

Зам.-министър Начева посочи, че за да няма такива разминавия, вече всеки ден ще подготвят и кратко съощение за медиите във връзка с коронавирусната обстановка.