12% от собствениците на заведения са фалирали

0
78

Близо половината ресторанти работят със 100% ваксиниран персонал

42,2% от заведенията са с напълно ваксиниран или близо до 100-те % ваксиниран персонал, показва национално проучване, проведено от Българската асоциация на заведенията/БАЗ/ и Сдружението на заведенията в България/СЗБ/.

Служителите на 13,8% от заведенията са ваксинирани 80%, на 13.5% – 50%, а 30,5% от заведенията персоналът е ваксиниран под 30%.

На въпрос „Как „Зеленият сертификат“ се отрази на оборота на заведението/ заведенията, които управлявате“, 33,9% от анкетираните заявяват, че не биха могли да издържат повече от месец при сегашните условия за работа, наложените рестрикции и намалените обороти. 24,5% могат да оцелеят в продължение на 2 месеца, 22,7% казват, че ще затворят до 2 седмици, а 12,6% вече са затворили бизнеса си, като част от тях са го направили завинаги.


„Колко време още може да издържите, ако условията за работа не се променят“, е следващият въпрос от анкетата, а отговорите са стряскащи, защото 43,8% от собствениците обявяват, че са регистрирали спад над 80% от оборота си, 33% заявяват намаление на приходите между 50 и 80%, а 19,5% – спад до 50%.


На отворен въпрос какво трябва да се предприеме при създалата се ситуация, преобладават мненията за протести, безплатни тестове, „зелен сертификат“ за държавната администрация, локдаун за всички с компенсации и др.

Водени от горните данни, БАЗ и СЗБ настояват служебното правителство да спре геноцида над сектора, да предприеме адекватни мерки за борба с COVID-19 и да осигури подкрепа за най-засегнатите от действията му бизнеси.