Сачева: Обмисляме помощ за нощните заведения и учебните центрове

0
16
Деница Сачева Снимка: Дневник

Идеята да се компенсират около 50 хил. работници и служители е приемлива, въпросът е да измислим механизъм, коментира социалният министър

В Министерството на труда и социалната политика ще се обсъдят възможностите с европейски средства да се направи програма за подпомагане на работодателите от икономическите дейности, които са спрени или предстои спирането им, като няма да се изисква самоучастие на работодател.

Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Министърът участва в заседание на социалната парламентарна комисия.

Сачева коментира искането на собствениците на заведения и нощни клубове, които отново са сред най-засегнати от ограничителните мерки, държавата да поеме до 80% от възнагражденията на служителите им.

„Идеята да се компенсират работниците и служителите е приемлива, въпросът е да измислим механизъм, който да се отнася до всички икономически дейности, които биха могли да бъдат засегнати. Трябва да измислим и механизъм как това да се случва, така че да бъдат обезщетявани директно работниците, а да не минава през работодателите“, смята Сачева.

Тя поясни, че към този вид икономическа дейност трябва да се прибавят още учебните центрове, занималните и школи за различни обучения.

Все още не е ясно обаче дали размерът на обезщетението може да достигне желаните от бизнеса 80%.

„Рано е да се каже такова нещо, защото зависи за кои сектори говорим. Ако говорим за нощните заведения, по данни на НОИ около 32 хил. души са тези, които имат трудов договор и осигуровки. За тях вероятно това е числото, за което ще търсим решение. Що се отнася до тези, които са от занимални и учебни центрове, още не сме получили данните“, поясни Деница Сачева.

Въпреки много неясноти тя очаква мярката до 2-3 седмици да заработи и да бъде в помощ на около 50 хил. души, заети в тези сектори.

Министър Сачева обясни и как ще стане уреждането на правата на осигурените лица, които са пропуснали 5-годишния срок да си прехвърлят средствата от универсалния фонд във Фонд „Пенсии“.

„От 1 януари до 30 юни следващата година всички, които са пропуснали правото си, ще могат да прехвърлят своите средства от универсален пенсионен фонд в НОИ. Отваря се 6-месечен прозорец. Всеки може да направи индивидуален избор, не насърчаваме всеки да го прави“.

Коефициентът на редукция пък ще взема под внимание периода, в който беше прекратена дотацията от 12% от страна на държавата и периода, в който хората не са се осигурявали в Универсален пенсионен фонд, уточни тя.

С колко обаче предстои да се намали този коефициент, все още не е ясно. Не е необходима и финансова корекция в бюджета на ДОО.