125 депутати върнаха хартиената бюлетина

0
217
Снимка: архив

100 бяха гласовете „против“. Нито един депутат не се въздържа на първото четене

С 125 гласа „за“ депутатите приеха връщането на хартиената бюлетина. Очаквано решението бе подкрепено единодушно от ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП. Получи и един глас от „Български възход“, а един от левицата се обяви против, съобщава „24 часа“.

100 бяха гласовете „против“. Нито един депутат не се въздържа на първото четене.

Над три часа продължиха дебатите за връщането на стария метод за гласуване.

Аз, като син на фантаст, ще ви кажа, че вярата в машината, е трогателна. Вие бяхте така добър да изнесете данни за фалшиви бюлетини, но имате ли данни колко хора не отидоха да гласуват заради машините. Искам да ви попитам – вие нали сте либерали? Защо ограничавате хората как да гласуват. Дайте им възможност – с гълъби, царевица. Нали искаме да повишаваме избирателната активност, попита Любен Дилов от групата на ГЕРБ-СДС и помоли да му се даде за пример държава от Европейския съюз, в която се гласува само с машина.

Нямам данни колко хора не са отишли да гласуват заради машините. Защото смятам, че хората не ги е страх от тях. Мисля, че машините вече не са проблем за хората, ако изобщо са били някога, посочи Никола Минчев от „Промяната“.

Трябва да насочим вниманието си към хубава информационна кампания за машинно гласуване. Вече всеки възрастен има смартфон, с който да говори с децата и внуците си, избягали от страната заради „доброто“ управление. Те работят и с банкомати и се справят с тегленето на пари, обясни Георги Стамов. Той обясни и че намаляването на хартията ще помогне на околната среда и дори направи предложение как да се подобри информационната кампания – с клипове по телевизията преди и след новините.

Дали могат хората да си теглят пенсията или да говорят по телефона, няма никакво значение в случая. Хората не отиват да гласуват с машините, защото не ви вярват. Искам един от вас да излезе и да ми обясни технология за фалшификация на вота с хартия, призова Маноил Манев от ГЕРБ.

Христо Гаджев от ГЕРБ обясни, че и в момента се печатат бюлетини в пълния обем, така че аргументът за екологията е невалиден, а проблемът при сриването на пощите е бил, че хората не са могли да си изтеглят пенсията.

Има два основни проблема в това да се гласува само машинно. Първо – поставя възрастов ценз. Има едно цяло поколение българи, и това не са случайни хора, а такива, които са с богата политическа култура, но се притесняват да бъдат унижени, като отидат и чакат на опашка и да им подвикват. И второ – има една голяма част от българското общество, което не вярва на машините. Защото комисиите там са с хора, пратени от всички вас партии. Протоколите са драскани, защото някой от комисията е казал, че нещо не е сигурно и трябва да се провери, обясни Петър Николов.

Иван Ченчев от БСП поиска да се обясни защо в три области машината е изписала на екрана „Дневникът е подправен“.

Не знам дали си давате сметка, че цялата аргументация, че хората ги е страх от машините, е обида към вашите избиратели. И второ – завиден е този консенсус между ГЕРБ и БСП. Завиден е. Ние имаме чувството, че стягате сватба и ще кумува ДПС, каза Йордан Иванов от ДБ.

Надежда Йорданова не се съгласи с възрастовия ценз и контрира, като даде личен пример – нейният свекър бил на 89 години и гласувал с машини.