14 българи са напуснали Кабул, още петима чакат евакуация

0
22
Снимка: Ал Джазира

Катарските власти са дали съгласие нашите сънародници, евакуирани там от Афганистан, да напуснат с първия възможен за тях полет

Към момента 14 български граждани са напуснали Кабул, съобщиха от МВнР.

Ведомството полага всички възможни усилия и оказва съдействие, включително чрез сътрудничество с международните партньори, за изтегляне на останалите ни сънародници.

Към момента МВнР разполага с информация за петима български граждани, които желаят да напуснат Кабул. МВнР поддържа непрекъсната връзка с четиримата български граждани, които през последни дни очакват евакуация, като следи процеса на изтегляне и оказва необходимата помощ. Днес бяхме информирани и за пети български гражданин, с когото също сме в непрекъснат контакт и оказваме съдействие да напусне страната, информират от МВнР.

През последните 24 часа е евакуиран един български гражданин, който вече се намира на сигурно и безопасно място. Така на този етап 14 български граждани са напуснали Кабул.

Консулът ни в Доха е в непрекъсната връзка както с българските граждани, евакуирани там по-рано тази седмица от Кабул, така и с катарските власти, за да могат сънародниците ни по-бързо да напуснат Катар. Днес катарските власти са дали съгласие това да стане с първия възможен за тях самолетен полет, след като представят негативен резултат от PCR тест за коронавирус. Той им е направен на място в базата, където са настанени.

МВнР продължава да следи ситуацията и остава в готовност да оказва необходимото съдействие.