140 000 души са засегнати от аварията на магистралния водопровод на Шумен

0
25
Шумен

В събота се очаква да има вода

Планираният за утре ремонт на магистралния водопровод на Шумен започна ден по-рано. Късно снощи тръбата аварира на ново място и целия град остана без вода. След като повредите бъдат отстранени, се очаква от утре следобед да започне пълненето на системата, съобщи БНТ.

Близо 140 000 са засегнати, защото от язовир „Тича“ са водоснабдяват Шумен и селата Белокопитово, Дибич, Панайотово, Волово и Велики Преслав.

Днес цял ден екипите на ВиК работиха по подмяна на скъсаната тръба. В рамките на днешния ден бяха отстранени 8 аварии, бяха сменени 4 крана в помпена станция. От Регионалната здравна инспекция информираха кои са изворните чешми, на които шуменци могат да си пълнят вода. Това е по повод паметник „Създатели на българската държава“, в парка Кьошкове, по пътя за квартал „Дивдядово“, към селата Новосел, Кочово и Лозево.

Спирането на водата в Шумен ден по-рано изненада жителите на града. Много от тях бяха предвидили за днес да се запасят с вода. Пред изворните чешми в града се извиха опашки, а фризьорските салони не са затворили, но са ограничили предлаганите услуги.

В детските градини, училищата и болниците са взели необходимите мерки да бъде осигурено достатъчно количество вода. Заведенията са се запасили със стотици литри вода в бидони за хигиената, а за приготвянето на храната е купена минерална вода.

Причина за голямата авария е амортизираният водопровод. От ВиК заявиха, че за отстраняването на проблема е нужно повече време, защото по дължината на тръбата се отстраняват около 20 аварии.

В рамките на тези 48 часа бихме могли да се справим, ако не излязат някакви непредвидени ситуации, каза инж. Галин Ганчев от ВиК-Шумен. По отстраняването на авариите работят 60 души, има осигурени екипи от водните дружества на Шумен и Търговище