15 нови локомотива влизат до средата на 2021 г. в БДЖ

0
77
Росен Желязков участва в пускането в експлоатация на два нови локомотива. Снимка: Министерство на транспорта

Машините на „Сименс“ са първите закупени от 1986 г. насам

До средата на 2021 г. в системата на железницата влизат 15 нови локомотива, които ще обслужват основните и най-натоварени направления на страната. Това съобщи министърът на транспорта Росен Желязков по време на пускането в експлоатация на два нови локомотива „Сименс Смартрон“ и представяне на новата тежка механизация за поддръжка и ремонт на железния път на жп гара Подуяне.

Локомотив на „Сименс“

На събитието са присъствали кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, кметът на район „Подуяне“ Ева Митова, представители на Управляващия орган на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020, генералният директор на НК „Железопътна инфраструктура“ Красимир Папукчийски, изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ“ ЕАД Никола Василев и др., съобщават от Министерството на транспорта.

„Днес отбелязваме три събития, които са неразривно свързани под мотото „обновление на железницата“. Тук виждаме резултатите от дълъг процес на реформи, който минава през погасяване на огромните дългове на БДЖ и продължава с колосални инвестиции в железницата през следващите няколко години“, е заявил министър Росен Желязков.

„БДЖ подписаха допълнително споразумение с изпълнителя за още 5 локомотива, които ще бъдат доставени до юни 2021 г.“, е посочил транспортният министър. Той допълнил, че това са първите нови локомотиви, закупени от 1996 г. насам. „В бюджета за следващата година е заложено увеличение с 200 млн. лева за капиталови трансфери и субсидии, от които близо 115 млн. лева са за подвижен състав“, е изтъкнал Росен Желязков.

По думите му за пръв път държавата ще има възможност да кандидатства за европейско финансиране за закупуването на тягов състав. „В рамките на Механизма за устойчивост и възстановяване се предвиждат над 750 млн. лева за жп инфраструктура и 250 млн. лева за нови влакове“, е обяснил още министърът.

По отношение на обновеното приемно здание на жп гара Подуяне министърът посочил, че проектът е отличен пример за ефективното управление на пространствата и ревитализация на градските райони, в полза на жителите и пътниците на железницата. „Само за 2019 г. през жп гара Подуяне са преминали 147 000 пътници“, е коментирал Желязков.

На днешното събитие са били представени и два нови високотехнологични влекача, собственост на НКЖИ, с които ще се осигури по-бърза и ефективна поддръжка на железния път в страната, се посочва още в съобщението.