15 минути след началото на пленарното заседание НС остана без кворум

0
221
Снимка: НС

ИТН вкара правилата за избор на шеф на БНБ в дневния ред на НС с отменено прегласуване

В 9.15 ч председателят на НС установи, че в залата няма кворум. Така предложението на ИТН – точка първа от заседанието да е приемане на правила за избор на шеф на БНБ, не бе прегласувано, съобщава Tribune.

„Няма кворум в залата, защото ПП не се регистрира, за което твърдяхте, че е прийом на опозицията. Защо се случи – защото на съвет не сте се разбрали да замените изискванията към управителя на БНБ с много по-ниски критерии. Правите грешка след грешка. Така направихте и за КЕВР, а сега се опитвате да го направите за БНБ. Ние настояваме процедурните правила да бъдат обсъдени. НС е органът, който трябва да вземе решение“, настоя председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Тя се обърна към колегите си от ПП и ги предупреди, че те могат да се противопоставят за ден на общата коалиция.

„Едно прието решение не може да бъде прегласувано. Г-н председател, вие може да обявите резултата, да направите трето гласуване или да прекратите заседанието“, уточни възможностите за изход от ситуацията.

В отговор на трибуната излезе Тошко Йорданов от ИТН и цитира бившия парламентарен шеф Ива Митева, която гласува онлайн и не успя да се изкаже. Тя успокои колегите си, че щом никой не е оспорил кворума, има 62 гласа и решението за приемане на правила за избор на гуверньор на БНБ е прието със 102 гласа „за“ в зала.

„Трето гласуване е абсурд. Ние възприехме със 121 гласа да се приемат решения. Изводът – не пипайте неща, които работят 30 години. Със самочувствие сте, обаче отново бръкнахте в контакта и токът ви е ударил. Мислете какво да правите. Добре е да се върнете към неща, които работят. Започнете да работите по нормалните правила, а не по вашите“, настоя от трибуната и Тома Биков от ГЕРБ-СДС, след което председателят на НС Никола Минчев обяви окончателното си решение.

„Казаното от Ива Митева е правилно и точката е приета. Прегласуването е отменено“, уточни Минчев, който самостоятелно не можа да стигне до това решение и се наложи неговата предшественичка да му подсказва дистанционно.